De Lege Midden
Bloemen & Planten
maandag18sep2017

De mossenexcursie - hoe was het

Om half 10 ontmoeten we Harry Waltje op de parkeerplaats op de Maike Muoiwei in Oranjewoud. Het weer werkt niet echt mee, het regent een beetje, maar iedereen is er op gekleed. We hebben er allemaal plezier in. Harry vertelt over dat wat mensen vaak voor stermos aanzien, deze dus geen stermos is. Dit is haarmos. De mossen zijn verdeeld in soorten: o.a. bladmossen. Een heel bekend mosje wordt vaak stermos genoemd, maar is fraai haarmos. Foto 1.
foto van fraai haarmos
Parapluutjes mos wordt veel in tuinen gevonden. Dat is een lever mos. Het ziet er uit als een plat blaadje dat je in je tuin vindt. En op een gegeven moment komt er een soort kokertje op resulteert in een soort heel klein palmboompje, het parapluutje. Deze vind je voornamelijk in je tuin omdat dit een mos is die op voedselrijke grond groeit. Andere mossen hebben juist voedselarme grond nodig. We komen nog het landvorkje, klauwtjesmos, pluisjesmos, groot laddermos etc. tegen.
foto van pluisjesmos
Harry heeft het ook veel over kapsels. Hmmm, kapsels – er is wel fraai haarmos. Moeten we dat kapsels noemen. Nee…..het kapsel is het vaak bruine dingetje op een steeltje dat boven het mos uitgroeit. En daar zitten de sporen in verborgen. Zie de foto van het fraai haarmos.
foto van Harry Waltje die mossen bekijkt
Onderweg vertelt iemand dat ze haar vriend gisteren vertelde dat ze naar een mosjesexcursie gaat. Hé zegt hij, apart! Waarom zegt ze, leuk toch? Nou, er zijn toch nog zoveel andere vogels? Hè????? zegt ze dan. Dan blijkt dat hij moskjes verstaan had. Musjes in het Fries. Iedereen lacht. Zo blijft de sfeer de hele ochtend. Informatief en met humor. Later zien we nog een heel grote zwavelzwam, die we ook nog bekijken, we zijn tenslotte breed geïnteresseerd. We zijn om 12.10 uur terug op de parkeerplaats. Het was een leuke excusie. We wensen iedereen wel thuis en Harry Waltje bedanken we voor de interessante excursie.

Je kunt de mossensoorten bekijken en determineren op de website
www.verspreidingsatlas.nl

Avion Eizenga