De Lege Midden
Insecten
vrijdag02feb2018

Bijenrapsodie en meer LF2018

Silence of the Bees: in actie voor de bij

De bij heeft het zwaar in Nederland. Zo zwaar zelfs, dat hij dreigt uit te sterven. Tijd voor actie! In 2018 staat De Kruidhof in Buitenpost, de grootste kruidentuin van Europa, bol van de bijenactiviteiten tijdens Silence of the Bees.

Silence of the Bees vraagt aandacht voor de bij. Met beeld, taal, muziek, kunst, cultuur, eten en lezingen zet het project de kleine gele zoemer op een voetstuk. Bezoekers verdiepen zich in het bijenleven en leren bijvoorbeeld hoe ze hun eigen tuin tot een paradijs voor bijen kunnen maken. Interessant voor volwassenen, maar zeker ook leuk voor kinderen. De Kruidhof krijgt in 2018  een Oratorio, een levensgroot sculptuur dat bezoekers onderdompelt in wel heel bijzondere muziek: gecreëerd door bijen.

Bumblebee Rapsodie
Op 21 juni 2018 klinkt in drie Europese botanische tuinen in Buitenpost, Emden en Oldenburg bovendien de Bumblebee Rapsodie. Dit muziekstuk is gemaakt van bijengeluiden, afkomstig uit ‘slimme’ hommelkasten op scholen in de Eems-Dollard regio. Met deze kasten doen kinderen zelf onderzoek naar de optimale leefomstandigheden voor bijen. Daarbij verzamelen ze verschillende bijengeluiden, die worden gebruikt voor de Bumblebee Rapsodie. Samen met twee muziekopleidingen componeren de scholieren de Bumblebee Rapsodie.

Initiatiefnemers
Silence of the Bees wordt gemaakt door De Kruidhof in Buitenpost, in samenwerking met de botanische tuinen van Oldenburg en Emden. Het project B-RAP wordt in het kader van het INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door Niedersachsen en Provincie Fryslân.

Programma
EEN KOUDE WINTERAVOND
Wanneer: Vrijdag 26 januari 2018
Waar: Botanische tuin de Kruidhof, Schoolstraat 29B in Buitenpost

LEZING ROMÉE VAN DER ZEE
Wanneer: Op maandag 16 april 2018

FOODWALK
Wanneer: Zondag 20 mei 2018
Waar: In en rondom Buitenpost

DICHTER BIJ DE BIJ
Wanneer: Op donderdag 7 juni 2018

HET RODIN TRIO
Wanneer: Zondag 17 juni 2018
Waar: Botanische tuin de Kruidhof Schoolstraat 29B in Buitenpost

BIJENFESTIVAL
Wanneer: Zaterdag 14 juli 2018 & Zondag 15 juli 2018 
Waar: Botanische tuin De Kruidhof, Schoolstraat 29B Buitenpost

Kijk hier op de website van De Kruidhof