De Grutto Wijhe-Olst
Amfibieën & reptielen
maandag05feb2018

Zet je in voor de jaarlijkse amfibieëntrek in Olst-Wijhe!

Ieder voorjaar verongelukken veel kikkers, padden en salamanders bij het oversteken van wegen. Om dit te voorkomen worden er netten opgezet, en emmers geplaatst waar de dieren ’s avonds in opgevangen worden. Deze dieren worden vervolgens later op de avond, of de volgende morgen, aan de overkant van de weg in het water gezet.

Voor deze klus hebben we jouw hulp nodig? Het is maar voor een korte periode, namelijk van eind februari tot half april!

Er is hulp nodig bij de opbouw van de netten en het ingraven van de emmers voordat de trek begint. Zowel in Olst bij de Kletterstraat, als in Wijhe bij de Kappeweg en Onder de Gelder. Op beide locaties wordt er op 1 ochtend (datum nog niet bekend) de handen uit de mouw gestoken om de tijdelijke voorzieningen op te zetten. Na de trek worden in april dezelfde voorzieningen weer afgebroken.

Je kunt ook meehelpen bij het overzetten van de dieren naar het water. In Wijhe gebeurt dit alleen ’s morgens vroeg. Bij de Kletterstraat, zowel ‘s avonds als in de ochtend. Je kunt je opgeven voor 1 keer in de week, maar vaker kan ook! Je wordt ingewerkt. Er is geen specifieke kennis van amfibieën noodzakelijk.

Doe dus mee! Voor Olst kun je aanmelden bij Ellen Schulten, email: ellenelenas@gmail.com. Voor Wijhe kan dit bij Margriet Heuvelink, telefoon: 0570–524594 of per email: paddentrekwijhe@gmail.com, en wel vóór 16 februari a.s.   Meer informatie kun je vinden op onze facebook-pagina: https://www.facebook.com/paddentrekolstwijhe

Blijvend advies voor automobilisten!

Als je ’s avonds veel padden/kikkers op de weg ziet, beperk je snelheid tot onder de 30 km/uur, dan is de slachting beperkt! Juist door een hoge snelheid klappen de dieren door onderdruk tegen de onderkant van de auto. Dus: hoe harder je rijdt, des te meer dieren eraan gaan!