De Grutto Wijhe-Olst
Amfibieën & reptielen
maandag16mei2016

Meer padden en kikkers bij trek

In de gemeente Olst-Wijhe zijn er dit jaar veel meer padden en kikkers over gezet bij Onder de Gelder en Kletterstraat.
De overzet acties van padden bij Onder de Gelder en bruine kikkers bij de Kletterstraat zijn zeer succesvol verlopen dankzij de inzet van een grote groep, zeer betrokken vrijwilligers. Bij Onder de Gelder gingen begin april massaal de padden aan de wandel tijdens een aantal warme en vochtige nachten (ca 1600 stuks). Bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Bij de Kletterstraat trokken juist de bruine kikkers in meerderheid naar het water (ca 1900 stuks). Het aantal was hier zelfs 3 keer zo groot in vergelijking met vorig jaar.
Toch nog veel verkeersslachtoffers
Naast alle overgezette dieren zijn er in het hele traject Onder de Gelder vanaf de Raalterweg tot voorbij Groot Koerkamp ongeveer 520 verkeersslachtoffers geteld. Bij de Kletterstraat waren het ca 70 dode dieren over een afstand van ongeveer 100 meter.

Noodzaak van tunnels met keerwanden
Het is van groot belang is dat er vaste keerwanden en tunnels komen op beide locaties. Vrijwilligers bij Onder de Gelder zijn al 30 jaar actief om honderden dieren tijdens de trek over te zetten naar het water. De dieren moeten ook weer terug over de weg naar hun overwinteringsgebied. Dit gebeurt gespreid in het jaar maar niet zonder gevaar door het steeds drukker wordende verkeer, zeker bij Onder de Gelder.

Inzet jonge vrijwilliger beloond!
Op zaterdag 16 april kreeg Sjoerd Brevoord (14 jaar) een gamebook aangeboden voor 5 jaar inzet bij de paddentrek. Vanaf zijn 9de jaar helpt hij op zaterdag mee bij het overzetten van de dieren naar het water. De IVN heeft waardering voor de bijdrage van deze jonge vrijwilliger.

Foto: Sjoerd (14 jaar) ontvangt van Hanny vd Werf, voorzitster van IVN-de Grutto Wijhe-Olst een gamebook voor zijn inzet.

Foto van Anne Lohuis