Foto van jonge boommarter Okkie Zoogdieren

Boommarter Okkie weer verhuisd?

De Bilt e.o. 22 augustus 2023

Een van de onderzoeken die de Inventarisatiewerkgroep van IVN De Bilt jaarlijks doet, is het populatieonderzoek naar boommarters in de wijde omgeving rond De Bilt. Dit onder de vlag van de Werkgroep Boommarters Nederland (WBN) van de Zoogdiervereniging. Vanaf 2004 wordt gezocht naar nestbomen en vanaf 2016 wordt gewerkt met wildcamera’s. Boommarters hebben een witte vlek bij de keel, die voor iedere boommarter uniek van vorm is: het befpatroon. In augustus is het tijd om de befpatronen te tekenen van jonge boommarters en iedere boommarter een naam te geven in de hoop deze nog jaren te kunnen volgen. Zoals bijvoorbeeld bij deze boommarter.

Op de foto zie je Okkie, een jonge boommarter. Hij is dit jaar geboren in Laag Hees, het bosgebied ten westen van Soest. In zijn jonge leven heeft hij al veel meegemaakt, want hij is toen hij nog geen 2 maanden oud was met zijn moeder verhuisd. In het territorium van zijn moeder verschenen steeds vaker buurvrouwen. Was er dit jaar zo weinig te eten? En dan kwam er ook nog die enge man die zijn honden het bos in jaagde: “Zoek” riep hij. Dat is geen veilig gebied voor jonge boommarters die net uit hun veilige geboorteboom kruipen. Dus moeders besloot met haar piepjonge jongen te verhuizen en niet zo’n klein beetje ver, maar wel 3,5 kilometer naar het westen, naar de Ridderoordse bossen. Niet eerder vertoond. In de Ridderoordse bossen was een territorium vrijgekomen omdat daar vorig jaar de beide territoriumhouders, een man en een vrouw, doodgereden waren op de provinciale weg N234.

Het is de moeder helaas maar gelukt om met 1 jong, Okkie, in het nieuwe territorium aan te komen. Boommarters werpen tussen de 2 en 4 jongen per jaar. De andere jongen zullen de overtocht niet overleefd hebben. Nu is Okkie 5 maanden oud en moet hij alweer verhuizen, want in het nieuwe gebied van zijn moeder loopt al een andere jonge man, die in 2022 in Venwoude geboren is. Misschien is Okkie al wel veilig de N234 overgestoken en zwerft hij nu rond in Bilthoven-noord op zoek naar een eigen territorium, want er zijn op de N234 dit jaar gelukkig nog geen doodgereden boommarters gemeld.

Ontdek meer over

Deel deze pagina