Wandeling stinzenplanten op Sandwijck

IVN De Bilt organiseert samen met de Werkgroep Sandwijck op het gelijknamige landgoed Sandwijck op zondag 2 april een voorjaarswandeling met het thema Stinzenplanten.

Stinzen is een verzamelnaam van een bijzondere groep verwilderde planten. Met hun kleurige bloemen vrolijken stinzenplanten het (vroege) voorjaar op. Stinzen zijn veelal bolgewassen die de opgeslagen voedingstoffen in de bol of knol gebruiken voor een snelle groeispurt om nog vóórdat de bomen volop in blad staan te kunnen bloeien en zo te profiteren van het aanwezige licht voor de eigen groei.

Toen aan het einde van de 18de eeuw de aanleg van tuinen in de Engelse landschapsstijl een rage was, werden planten uit het buitenland naar Nederland gehaald om de tuinen nog mooier te maken. Hierdoor zien we deze planten nog steeds vooral terug bij oude landgoederen, boerenhoven en pastorietuinen. Oftewel bij stenen huizen. ‘Stins’ is het Friese woord voor versterkt, stenen huis.

Samen met IVN-natuurgidsen bekijk je tijdens de wandeling de stinzenplanten en vroege voorjaarsbloeiers op landgoed Sandwijck. Natuurlijk vertellen wij je er dan ook meer over.

Honden mogen niet mee met deze wandeling.

Tip: trek stevig schoeisel aan.

Vanwege de kwetsbaarheid van het natuurgebied kunnen er maximaal 30 mensen mee. Aanmelden is daarom verplicht. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 31 maart 18:00u.

Aanmelden

Bosanemoon
Waar
Landgoed Sandwijck
Utrechtseweg 301
3731 JA De Bilt
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Maximaal aantal deelnemers: 30
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina