Fietsroute Van Veenplas tot Heuvelrug

fietsroute Van Veenplas tot HeuvelrugHet boekje met de fietsroute kun je hier downloaden.

 

 

 

 

 

De fietsroute is ook te vinden in de IVN Routes app en op de site van Geopark Heuvelrug. Op deze site worden aardkundig interessante locaties dan wel gebieden, de zogenaamde geosites van de Heuvelrug benoemd en beschreven. Ook is er een GPS Tracking met toelichting van de route beschikbaar.

Hieronder is extra informatie te vinden over een aantal punten op de route.

Reeën op Sandwijck

Van alle landgoederen in De Bilt is Sandwijck wel een van de meest bijzondere. De ingang ligt “verscholen” tussen de roze veranda van het voormalige landhuis en de weertoren van het KNMI. Bij het huis is de tuin in Engelse landschapsstijl aangelegd.
Op Sandwijck staan veel oude bomen waaronder een aantal exotische exemplaren, zoals een imposante Gingko. In het voorjaar staat het onder de bladverliezende loofbomen vol met stinzenplanten zoals krokus, sneeuwklok en daslook. Ooit ingevoerd uit het buitenland, om bezoekers te imponeren. Inmiddels zijn de stinzen ingeburgerd en voorzien zij vroeg vliegende insecten van nectar.
Langs de weilanden lopen houtsingels en staan boomgroepen. Ze vormen een ecologische pad zodat de dieren zich ongezien over het gebied kunnen verplaatsen. Vleermuizen gebruiken de singels voor hun oriëntatie als ze ’s nachts op jacht zijn naar voedsel.
De afgelopen jaren hebben de sloten natuurlijke oevers gekregen en zijn er een aantal natuurvijvers, met kwelwater, aangelegd. Begroeide, aflopende oevers geven beschutting aan insecten, kikkers, padden, ringslangen en libellen maar ook aan kleine zoogdieren zoals bunzing, hermelijn en wezel. Grotere dieren kunnen makkelijker drinken.
Het landgoed heeft rustgebieden waar reeën, hazen, vogels, vleermuizen en ringslangen ongestoord kunnen leven. Gelukkig loop er een wandelroute door het gebied.
Bezoek je Sandwijck op een mooie dag in de zomer – en heb je een beetje geluk – dan kun je de ringslangen zien wegschieten in het hoge gras. Je hoort een kakofonie aan vogelgeluiden en gezoem van insecten. Als je tegen de avond richting A27 kijkt zie reeën tevoorschijn komen en de hazen rondrennen. Laat je niet afleiden door de brandrode runderen. Ze beheren het grasland maar laten de bezoeker ongemoeid.
De weilanden worden niet  bemest zodat ze verschralen en er bloemen zoals pinksterbloem, rode klaver en koekoeksbloemen verschijnen. Nectarbron voor insecten. Bovendien trekken deze graslanden weidevogels, denk aan de grutto en kievit, aan.
Een klein gedeelte wordt nog als akkerland gebruikt. In de zomer, tussen het graan staan akkerkruiden zoals bolderik, korenbloem, rode klaproos en gewone brunel te bloeien.
Ook de akkers zijn voor de natuur: ze leveren voedsel en schuilplekken.
Om het uitzicht vanuit het huis aantrekkelijker te maken plantte de familie Van Boetzelaer, vanaf 1854 eigenaar van Sandwijck, verschillende boomgroepen aan de andere kant van de Utrechtseweg aan. In 1930 besloot Baron van Boetzelaer van Dubbeldam hier voor de Biltse bevolking een wandelpark aan te leggen en dat aan de gemeente te schenken.
Sandwijck wordt onderhouden door de Werkgroep  Sandwijck, een groep vrijwilligers en het Utrechts Landschap. Het landhuis wordt bewoond en is verdeeld in appartementen. Bij het huis staat een zeldzame, cementen pergola.