De Bilt e.o.
Bloemen & Planten
Op
zondag03apr202211:00

Stinzenplanten op Sandwijck

Uit je Bol ! De voorjaarsbloeiers van Sandwijck.

IVN De Bilt organiseert i.s.m. Werkgroep Sandwijck en Stichting Het Utrechts Landschap een lentewandeling met als thema ‘Stinzenplanten en voorjaarbloeiers van Sandwijck’.

Een rondje Sandwijck wandelen is in elk jaargetijde wel de moeite waard. Maar de lente spant voor dit landgoed wel de kroon. Niet alleen vanwege de vele bijzondere bomen die voorzichtigjes hun frisse groen laten zien, maar ook vanwege de voorjaarsbloeiers waaronder vele soorten stinzenplanten die Sandwijck herbergt. Stinzen zijn vooral bolgewassen die de opgeslagen voedingsstoffen uit de bol of knol gebruiken om nog vóórdat de bomen in blad komen, te kunnen bloeien. Ze werden vanaf de 18e eeuw ingevoerd (veelal uit Midden-Europa) en aangeplant rondom kastelen, landgoederen en buitenplaatsen (Stins= de Friese benaming voor een stenen huis).
Sandwijck wordt voor een belangrijk deel onderhouden door de Werkgroep Sandwijck. Niet in de laatste plaats door de inspanningen van de werkgroep en het natuurbeheer is veel van de bijzondere flora behouden gebleven, en op sommige plaatsten zelfs weer spontaan tevoorschijn gekomen. Het kleurig palet aan bloemen is het zichtbaar resultaat en laat zich juist in het voorjaar goed bewonderen. Want nu nog grijpen de vroegbloeiers de kans het zonlicht te vangen voor de eigen groei. Naast stinzenplanten zoals de narcis, boshyacint, lenteklokje en aronskelk komen inheemse oudbos-planten voor als bosanemoon, lelietje der-dalen, salomonszegel, vogelmelk, klaverzuring en dalkruid. Tijdens de wandeling begeleiden IVN-gidsen u langs de subtiele bloemenpracht en maken u opmerkzaam op de verscheidenheid aan soorten die dit relatief kleine landgoed herbergt.

Omdat het gaat om een kwetsbaar natuurgebied kunnen er maximaal 30 mensen deelnemen aan de wandeling. Aanmelden verplicht. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 1 april 18.00 uur bij Jaap Milius o.v.v. uw naam en telefoonnummer. 

Startpunt: parkeerterrein landgoed Sandwijck aan de Utrechtseweg 301, 3731 GA De Bilt.

Deelname is gratis, stevig schoeisel is aanbevolen en honden zijn helaas niet toegestaan.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jaap Milius: 030-2288636.

 

 

 

 

 

 

 

Algemene informatie

zondag 3 april 2022 - 11:00 tot 13:00
Locatie: 
Landgoed Sandwijck
Utrechtseweg 301
De Bilt
Nederland
Google Maps image