De Bilt e.o.
Bomen & Struiken
Op
zondag19apr202011:00

GEANNULEERD - Bomen bloeiend en in blad - van Boetzelaerpark

HELAAS IS DEZE ACTIVITEIT VANWEGE DE CORONAMAATREGELEN GEANNULEERD.

Vandaag organiseren we de tweede bomenwandeling. Dit keer gaan we langs een variëteit aan bomen die het van Boetzelaerpark rijk is. De meeste bomen staan in april al fris in het blad en vele zullen er bloeien. De focus van de wandeling verlegt zich nu van knop en schors, naar kenmerken zoals blad en bloem om de soort op naam te kunnen brengen. Je staat verrast wat er op zo’n klein stukje park aan bomenpracht en struikenpraal te zien is!
Het park zoals we dat nu kennen vindt zijn oorsprong in 1930 als  tuin-, en landschapsarchtitect H. Copijn & zoon de opdracht krijgt een wandelpark met vijverpartij aan te leggen voor de Biltse bevolking. Het park is in Engelse landschapsstijl aangelegd. Dat wil zeggen dat waterpartijen, glooiende landschapslijnen en hoogteverschillen, boomkleuren en vormen een extra perspectief geven aan de beleving. Het wordt niet voor niks ook wel een ‘Coulisselandschap’ genoemd: al wandelend krijgt de bezoeker telkens een ander doorkijkje, het verrast en maakt nieuwsgierig wat er zich achter een volgend coulisse bevindt.
De aanplant van bomen in de Engelse landschapsstijl doet er toe om het aangezicht te accentueren en het landschap eigenlijk te ‘maken’. Dat kan door de boomvorm, hangend of rechtop, of door de aanplant: solitair, in groepjes of gemengd in een doorlopende slingerrand. Maar ook de diverse kleuraccenten werken als versterker. En die bladkleur verandert ook nog eens door de seizoenen heen. Allemaal zaken waar Copijn & zoon over hebben nagedacht.
Tijdens de wandeling staan we natuurlijk stil bij de bijzondere en monumentale bomen van het park. Wat te denken van de Vaantjesboom (ook wel zakdoekjesboom)? Of de Paraplu beverboom, De Doodsbeenderenboom of het Perzisch ijzerhout? En dan nog zo’n 70 soorten waar we in de wandeling aan voorbij zullen gaan.

 

Algemene informatie

zondag 19 april 2020 - 11:00 tot 13:00
Locatie: 
Van Boetzelaerpark
Blauwkapelseweg, De Bilt
Nederland
Google Maps image