De Bilt e.o.
Bomen & Struiken
Op
zondag21apr201911:00

Bomen bloeiend en in blad

Vandaagorganiseren we de tweede bomenwandeling aan in een reeks van vier. Dit keer gaan we langs een variëteit aan bomen die het Carel van Boetzelaerpark rijk is. En wat in deze warme periode zo aardig is, is dat veel bomen al bloeien. Natuurlijk denken we dan meteen aan kers, fruitbomen, en magnolia’s, maar ook minder opvallende bloeiers als de eik, beuk en es kunnen we nog zien floreren. De wandeling is ook bedoeld als een beleving. De beleving van het park als geheel, en van de bomen in het bijzonder, die het park karakteriseren. Boomsoortspecifieke kenmerken als de vorm, schors, blad en bloemen leert u (her)kennen tijdens de wandeling.
Het park zoals we dat nu kennen vindt zijn oorsprong in 1930 als  tuin-, en landschapsarchtitect H. Copijn & zoon de opdracht krijgt een wandelpark met vijverpartij aan te leggen voor de Biltse bevolking. Het park is in Engelse landschapsstijl aangelegd. Dat wil zeggen dat waterpartijen, glooiende landschapslijnen en hoogteverschillen, boomkleuren en vormen een extra perspectief geven aan de beleving. Het wordt niet voor niks ook wel een ‘Coulisselandschap’ genoemd: al wandelend krijgt de bezoeker telkens een ander doorkijkje, het verrast en maakt nieuwsgierig wat er zich achter een volgend coulisse bevindt.
De aanplant van bomen in de Engelse landschapsstijl doet er toe om het aangezicht te accentueren en het landschap eigenlijk te ‘maken’. Dat kan door de boomvorm, hangend of rechtop, of door de aanplant: solitair, in groepjes of gemengd in een doorlopende slingerrand. Maar ook de diverse kleuraccenten werken als versterker. En die bladkleur verandert ook nog eens door de seizoenen heen. Allemaal zaken waar Copijn & zoon over hebben nagedacht.
Tijdens de wandeling staan we natuurlijk stil bij de bijzondere en monumentale bomen van het park. Wat te denken van de Vaantjesboom (ook wel zakdoekjesboom)? Of de Paraplu beverboom, De Doodsbeenderenboom of het Perzisch ijzerhout? En dan nog zo’n 70 soorten waar we in de wandeling aan voorbij zullen gaan.

Locatie: van Boetzelaerpark, De Bilt
Start: bij de ingang van het park, op de hoek van de Bilthovenseweg en Blauwkapelseweg (einde Hessenweg), De Bilt.
Gidsen: Enrico van Barneveld, Jaap Milius, Marijke Wulp, Bert Roke
Voor meer informatie belt u met Jaap Milius: 030-2288636.

Algemene informatie

zondag 21 april 2019 - 11:00 tot 13:00
Locatie: 
Van Boetzelaerpark
Blauwkapelseweg, De Bilt
Nederland
Google Maps image