Borger-Odoorn
Insecten
zaterdag19okt2019

Verslag Lezing nachtvlinders op 29 augustus 2019

Om 20.00 uur verzamelden zich ongeveer 20 personen bij het Hunebedcentrum om meer te weten te komen over nachtvlinders. Alhoewel er ook dagactieve nachtvlinders zijn, zijn de meeste alleen ‘s nachts actief. Om de vlinders in het echt te kunnen zien moesten we dus wachten tot het donker was. De tussentijd werd gevuld met een presentatie over nachtvlinders door Joop Verburg uit Zuidwolde, nachtvlinderkenner bij uitstek. lamp

Het was een goed verhaal met veel plaatjes van nachtvlinders. Van de ongeveer 2400 vlindersoorten in Nederland zijn 53 dagvlinder. Er zijn ongeveer 920 soorten nachtvlinder en de rest zijn zgn. micro-vlinders (hele kleine vlindertjes)


Er werd uitgelegd wat het opvallendste verschil is tussen dagvlinders en nachtvlinders. Aan de antennes van dagvlinders zitten aan de uiteinden knopjes. Bij nachtvlinders niet. Verder hebben nachtvlinders in rust hun vleugels plat over hun lichaam en dagvlinders klappen hun vleugels in rust in.

hagedoornvlinderHagedoornvlinder

Er werd verteld hoe planten zich aanpassen om aantrekkelijk te zijn voor nachtvlinders. Ook werd ons geattendeerd op de namen van de vlinders bijv. de kolibrievlinder die met zijn lange tong net als bij een kolibrie de nectar uit de bloemen haalt. Nachtvlinders zijn over het algemeen niet erg kleurrijk maar er zijn uitzonderingen die wel fel gekleurd zijn.

Inmiddels was het buiten donker geworden en was het tijd om de vlinders in het echt te bekijken.

Er was een wit scherm opgesteld met een kwiklamp er voor. En bij verschillende bomen was op de stam een mengsel van stroop en jam en een beetje bier gesmeerd. Op het witte scherm waren verschillende vlinders af gekomen maar ook ook veel ‘bijvangst’. Ook op de meeste ingesmeerde boomstammen zaten veel vlinders vooral de zgn. huismoeders.

huismoeder
Al met al een zeer boeiende avond waar enkelen maar geen genoeg van konden krijgen en nog lang doorgingen met het observeren van de nachtvlinders.

Wietze Koops

 

 

 

Foto's: ©Wietze Koops