Borger-Odoorn
Vogels
woensdag17okt2018

Verslag excursie zaterdag 13 oktober 2018

Op deze bijzondere zaterdag 13 oktober verzamelen zich om half negen 12 personen in Borger. Prachtig zonnig weer en dan al 16 graden. Het zal vandaag 26 graden worden! Opnieuw een weerrecord.

Het doel  van vandaag is vogels kijken in en rondom de vogelkijkhut Diependal, bij Oranje. droog

Om ongeveer 9 uur komen we aan en lopen het stukje naar de ingang van de vogelkijkhut. Daar vertelt Roelof Manting kort de geschiedenis van het stukje “nieuwe natuur”. Afgegraven veen, landouwgebied en vloeivelden van de aardappelmeelfabriek. Vanaf 1984 is het gebied ingericht als natuurgebied door Het Drentse Landschap. De voormalige vloeivelden worden nog steeds nat gehouden, waardoor hier bijzondere moeras en watervogels te zien zijn.

Na deze introductie lopen we door de tunnel van 160 meter lang naar de kijkhut, via de wenteltrap komen we weer bovengronds.

vogelkijkhutMet 12 personen is de kijkhut meteen helemaal vol en is het even zoeken aan welke kant iedereen een plekje vindt om te speuren naar leuke waarnemingen. Door de extreem droge zomer zien we ook hier dat het waterpeil erg laag is, hierdoor zijn er geen watervogels. We zien vooral  roofvogels: meerdere buizerds, mogelijk een visarend met prooi (helaas net wat te ver weg) en enkele kleinere vogels zoals koolmees, geelgors en roodborst. Nadat de meegenomen koffie verdeeld is gaan we weer verder. Buiten de kijkhut lopen we naar links, richting de kijkwand.kijkscherm

Hier zien we in de verte grotere groepen vogels zoals aalscholvers, knobbelzwanen, grote zilverreigers en meerkoeten. Ook was er een groep kieviten. Als we wat langer blijven staan en zoeken vinden de echte diehards een dodaars en een ijsvogel. De laatste blijft langdurig zitten poseren, in de zon, zodat we de gelegenheid hebben om ‘m in de telescoop te zetten. Hierdoor hebben meerdere mensen de ijsvogel even goed kunnen zien.

vertrekWe lopen terug naar de ingang van de vogelkijkhut. Als we daar nog even rustig blijven staan zien we nog een sperwer en een torenvalk. Ook hier weer geelgorsen in de struiken.

Om ongeveer kwart voor twaalf rijden we weer terug naar Borger; ondanks de  lage waterstand waardoor er eigenlijk geen watervogels waren toch een gezellige ochtend met leuke waarnemingen.

Verslag: Jolanda Smelt