Borger-Odoorn
Natuur in de Buurt
maandag22jul2019

Veel belangstelling voor zwerftocht Mandelanden

De jaarlijkse zwerftocht door de Mandelanden bij Borger trekt elk jaar meer deelnemers. Dit keer trokken rond 25 ‘struinders’ door het gebied onder leiding van twee IVN natuurgidsen:

zwerftochtWe liepen door soms manshoge begroeiing en modderige slenken door het prachtige gebied. We zagen één grote en kleurrijke bloemenweide met overwegend gele kleuren en hier en daar een toefje paars. Vooral moerasrolklaver was massaal aanwezig. Een prachtig vlindertje, het icarusblauwtje, is daar erg blij mee:

icarusblauwtjeWe kwamen ook zeldzamer planten tegen, waaronder twee planten die vlees op het menu hebben staan. In een slenk zagen we de tere bloemen van het loos blaasjeskruid dat met blaasjes onder water kleine waterdiertjes vangt:

loos blaasjeskruidEen eindje verderop kwamen we talloze exemplaren van het ronde zonnedauw tegen. Ook een vleesetendplantje dat met kleverige druppels op zijn blaadjes insecten vangt:

ronde zonnedauwWe zagen overal kattenstaarten die door enkele deelnemers aan de wandeling voor orchideeën werden aangezien. Gelukkig zagen we ook nog een echte orchidee, de rietorchis. Ook was er natuurlijk aandacht voor het prachtige landschap en de dieren die er waren te zien. Reeën, talloze zwaluwen boven het water en opvliegende watersnippen. Ook kikkers, spinnen en kleine nachtvlindertjes ontsnapten niet aan onze aandacht.

Sint-jansvlinder op kale jonker:

sint jansvlinder

Foto's: Jos Vink