Borger-Odoorn
Natuur in de Buurt
zondag23sep2018

Veel belangstelling voor wandeling over het Wolvenspoor

Op zondag 16 september verzamelden ruim 25 belangstellenden zich in Elp voor de IVN  wandeling over het Wolvenspoor. Een korte wandeling (ruim 5 km) maar er was zo veel te zien en te beleven dat we er bijna drie uur over deden. kleine vuurvlinderOnderweg maakten we kennis met een echt bosreservaat, namelijk het Schoonloërveld waar al sinds 1989 geen boswerkzaamheden meer plaats vinden. In dit stuk bos is ook een zogenaamd stormbos waar in 1972/1973 omgewaaide bomen zijn blijven liggen. Nu is dit stuk bos een walhalla voor vogels, insecten en paddenstoelen. Met name het deel door het bosreservaat is een echte wilderniswandeling over smalle en bochtige paadjes.

porceleinzwamDroogte overal zichtbaar

De wandeling stond verder in het teken van droogte. De Galloways, de koetjes die in ons bos het pad versperden totdat ik vriendelijk vroeg of we er langs mochten, hadden zich verzameld bij de weinige poeltjes die over waren. De stroet waar de Elperstroom begint was onlangs gemaaid. In de verste verte kon je daar niet meer spreken over een moerassig gebied. In het heideveld De Amerikaanse vogelkersTweelingen lagen de vennen droog en verderop was de bodem van de Elperstroom begroeid met brandnetels. We zagen gelukkig op de bodem ook nog de rozetten van de Waterviolier die in de voorzomer zo prachtig kan bloeien in de Elperstroom.

Ook verbaasden wij ons over de bloei van allerlei andere planten, waaronder Bitterzoet dat er toch wat anders uitzag dan we gewend waren.

 

Wolf niet gezien

De wolf hebben we niet gezien. Het kan echter best zijn dat er zich ergens in de omgeving nog een wolf ophoudt. Dat geldt in ieder geval wel voor het nabije Duitsland. In de omgeving van Meppen is een roedel dat dit jaar met succes nakomelingen heeft voortgebracht. Het is straks maar een klein eindje wandelen naar Drenthe waar al een wolvenpad is. Dus ……

groepVoor de gids was het een leuke en geïnteresseerde groep die afgelopen zondag meewandelde. Ook leuk dat er een flink aantal IVN leden bij was.

Jos Vink. gids en fotograaf