Borger-Odoorn
IVN
zondag07apr2019

Lunchwandeling voor leden en hun partners

Een impressie, door José de Jonge

Vandaag, zondag 31 maart 2019, ga ik voor het eerst mee met wat een traditionele activiteit van IVN Borger-Odoorn is: de lunch (voorheen ontbijt) wandeling voor leden en hun partners.

De wandeling start bij 't Ven nabij boswachterij Exloo-Odoorn. Hier verricht  de natuurwerkgroep 't Ven werkzaamheden in een gebied dat bekend staat als het Kattenveen tussen Exloo en Eeserveen. Met een groep van 19 mensen vertrekken we voor een mooie tocht door dit uitzichtnatuurgebied. Het is eerst wat koud, maar al lopend, beschut door bomen en struiken hebben we hier al snel geen last meer van. We beginnen met een idyllisch uitzicht op ‘t Ven.

 Op een gegeven moment zien  we een lange rij met allemaal gaatjes in de zandbodem. Wat is dat? Zijn het wormen? Nee, het zijn de zandbijtjes die nog grijze zandbijmaar net aan het uitkomen zijn. Kijk dat zandbijtje, zijn vleugeltjes zijn nog helemaal vers!

De zang van veel vogels wordt gehoord. We zien bomen met een groene waas van jonge blaadjes en sporen van een ree. Roelof ziet aan de afstand tussen de prenten dat het ree heel rustig heeft gelopen. Ook kun je zien hoe groot het ree moet zijn geweest.  

sporenEn dan is er de zon. Lekker warm.

De sleedoorn staat in bloei en ook in het krentenboompje zitten knoppen.

Ook zien  we op verschillende krentenboompjes korstmos. Eén is er zelfs helemaal mee bedekt.

Wat is dat daar, tussen de donkere sparren?  We zien een met takken gemaakte ronde omheining. Bijzonder, niemand heeft nog zoiets gezien. We klauteren over de bemoste stronken en takken het bos in om dit vreemde bouwsel van dichtbij te zien. "Het lijkt wel een heksenkring waar rituelen worden uitgevoerd", wordt er geopperd. Desiree klimt naar binnen. In het midden van de kring staat een paal waar o.a. een bot aan hangt.

mysterieusMysterieuze heksenkring?

Weer verder. Jos vertelt hoe je een douglasspar aan de sparappel kan herkennen. Het sprietje is kenmerkend. De dougals is een uitheemse soort. Later komen we een sitkaspar tegen, herkenbaar aan de vlijmscherpe naalden. Deze spar heeft aan de onderkant ook takken. Jos vertelt: "In productiebossen worden de bomen dichtbij elkaar gezet, zo ontstaan die lange kale stammen, ze groeien allemaal naar de zon. Maar waar een boom alleen kan staan heeft deze ook meer mogelijkheden om zijtakken te creëren. Dit zie je ook bij bijvoorbeeld een eik midden in een veld, die groeit ook breed uit."

Tijdens de wandeling komen we ook dode dieren tegen. Roelof heeft al vier uitgedroogde padden gezien en een dode salamander. Hij maakt er een foto van."Ik ga de vraag eens doorsturen, hoe dit kan?", zegt hij.

lunchNa de wandeling zorgen Desiree en Hiltje  voor een lekkere lunch . Bij de werkkeet van de natuurwerkgroep 't Ven is een mooi plekje waar we ons allemaal om de houten tafel kunnen scharen. Er is van alles meegebracht: van lekkere broodjes, roggebrood en suikerbrood tot biologische karnemelk en walnoten om maar wat te noemen. De natuurwinkel De Ieme heeft hier aan mee gesponserd, zo wordt er verteld. Er wordt heerlijk gegeten, gelachen en nog wat nagepraat.

Er wordt nog even een hand boven het grote mierennest gehouden, dat "boseigen" naast de tafel is gebouwd door deze ijverige miertjes. "Ja, hoor, je ruikt het mierenzuur!".

Iedereen is het er over eens, dit is een zeer geslaagde wandeling, mede  door Jos en Jaap die deze wandeling hebben voorgelopen. Dank hiervoor en ook dank aan Desiree en Hiltje voor het voorbereiden van de overheerlijke lunch.

De zon schijnt; een buizerd vliegt hoog in de lichtblauwe lucht boven 't Ven ,  een reegeit loopt vlak bij ons ."Ze lijkt wel zwanger!"  ..............LENTE !

venFoto's: ©Jos Vink