Borger-Odoorn
Natuur in de Buurt
Op
zondag19mei201913:00

Op zoek naar de Knollathyrus en ontdek het Kattenveen

Aan de Middenweg in Eesergroen is een bijzonder groeiplek van de Knollathyrus. Deze plant is uitermate zeldzaam in ons land. De plant staat zelfs te boek als één van de meest bedreigde planten van de Nederlandse Flora. Vroeger groeiden Knollathyrussen op allerlei plekken in lichte loofbossen op een lemige ondergrond. In onze gemeente bevindt zich zo’n leemplek in de berm van een landbouwweg bij Eesergroen. In de voorzomer bloeit daar de plant uitbundig samen met veel andere planten die samen de bloeiende berm vormen.

knollathyrusFoto: Knollathyrus, ©Jos Vink

De zeldzaamheid van dit mooie plantje is voor de gemeente Borger-Odoorn aanleiding geweest om in het kader van de campagne Heel Drenthe zoemt ambassadeur te worden van de Knollathyrus. In het aangrenzende gebied het Kattenveen zijn wellicht ook potentiële groeiplekken voor de Knollathyrus en de andere zeldzame planten die vaak op dezelfde groeiplaatsen staan. Ook het redelijk onbekende Kattenveen is het meer dan waard om tijdens een excursie kennis mee te maken.

Deze excursie wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de Milieufederatie Drenthe, Staatsbosbeheer, Stichting Landschapsbeheer Drenthe, de provincie Drenthe en de gemeente Borger-Odoorn. 

Algemene informatie

zondag 19 mei 2019 - 13:00 tot 15:30
Locatie: 
Middenweg
Eesergroen
Nederland
Google Maps image