Borger-Odoorn
Bomen & Struiken
Op
dinsdag25feb202019:30

Lezing over onze staatsbossen

door Martijn Harms, boswachter Staatsbosbeheer Hondsrug

Foto boven: stormbos ©Jos Vink

De gemeente Borger-Odoorn is rijk aan bos. Deze bossen zijn bijna allemaal ontstaan in de eerste helft van de vorige eeuw en worden voor verreweg het grootste deel beheerd door Staatsbosbeheer, dat in 1899 werd opgericht. De bossen in onze omgeving behoren tegenwoordig tot de beheerseenheid Hondsrug die o.a. de voormalige boswachterijen Gieten-Borger en Exloo-Odoorn omvat.

Het zijn multifunctionele bossen waarin zowel natuur, recreatie als houtproductie centraal staan. De boswachterij Gieten-Borger ligt bijna helemaal binnen de grenzen van het  Nationaal park Drentsche Aa.

Tijdens de lezing gaat Martijn  in op de historie, de betekenis en het beheer van de bossen.

Hoe zijn de bossen ontstaan? Wat was de rol van de bekende houtvesters Jansen en Kuhn daarbij? Wat zijn de verschillen tussen het huidige beheer en het beheer in de jaren na de oorlog? Wordt er echt zo veel gekapt voor o.a. biobrandstoffen enz.?

houtFoto hout: ©Lenie Doornkamp

Naast deze vragen is er natuurlijk ook aandacht voor de natuurwaarde van de bossen. Welke planten en dieren kunnen we tegenkomen en hoe gaat het met de verschillende soorten? Welke rol speelt dood hout in een verder gezond bos?

Tenslotte komen ook de desastreuze gevolgen van de klimaatverandering en de daarmee gepaard gaand opkomst van de letterzetter aan de orde.

Kortom een lezing die je nadien met andere ogen naar het bos laat kijken dan voorheen.

Algemene informatie

dinsdag 25 februari 2020 - 19:30
Locatie: 
Kenniscentrum van het Hunebedcentrum
Hunebedstraat 27
9531 JV Borger
Nederland
Extra Informatie: 

De lezing wordt gehouden in de Granietzaal in het kenniscentrum van het Hunebedcentrum, gelegen aan de Bronnegerstraat 12. Ter plaatse is zeer beperkte parkeergelegenheid. Parkeer daarom aan de Hunebedstraat en loop dan links om het hoofdgebouw. Dit pad is slecht verlicht, een zaklamp is gewenst.

Contactpersoon: 
Google Maps image