Borger-Odoorn
Overig
Op
donderdag08dec201619:30

Lezing 'Boeren in Drenthe'

Derde lezing in de serie "De schatten van Drenthe" door Michiel Gerding.

Op donderdag 8 december om 19.30 wordt in het Hunebedcentrum de derde lezing gehouden in de serie ‘De Schatten van Drenthe’.  Michiel Gerding* zal uitweiden over de boeren in Drenthe. Er zal onder andere worden stil gestaan bij de archeologisch waarden van de boeren in Drenthe.

Drenthe en boeren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De eerste boeren woonden in Drenthe en nog steeds worden veel dorps- en stadsgezichten bepaald door Brinken, Essen en niet te vergeten de Marke. In deze lezing wordt er stil gestaan bij de archeologisch en historische waarden van de boeren in Drenthe.

Michiel Gerding neemt u met boeiend beeldmaterieel mee naar het ontstaan van de Drentse dorpen. Gerding vertelt over het Drentse platteland, over het prille ontstaan van de esdorpen vanuit de Vroege Middeleeuwen met hun zelfstandige en vaak eigenwijze boeren. Over hun bestuursvorm “De Marke”. Wie waren de bewoners van toen, de boeren van toen? Hoe kwamen zij aan de kost? Hoe kwam Drenthe tot bloei ?

Het Hunebedcentrum organiseert deze lezingenreeks in samenwerking AWNmet de AWN (Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie), IVN (instituut voor natuureducatie), DPV (Drents prehistorische vereniging) en Geopark de Hondsrug. Diverse experts op het gebied van de Drentse schatten nemen u in acht lezingen gedurende het winterseizoen 2016-2017 mee op reis door het ontstaan van Drenthe, haar bijzondere vondsten en haar bewoners.

* Michiel Gerding is sinds 1983 provinciaal historicus, momenteel onder de noemer van Historisch Adviesbureau Drenthe. In 1995 promoveerde hij op 'Vier eeuwen turfwinning. De verveningen in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel tussen 1550 en 1950'. 

Zie voor meer informatie over Michiel Gerding bij: http://www.nieuwegeschiedenisvandrenthe.nl/index.php/de-auteurs/michiel-...

Voor meer informatie over de lezingenreeks zie: 
http://www.hunebednieuwscafe.nl/2016/10/lezingenreeks-de-schatten-van-dr...

 

Algemene informatie

donderdag 8 december 2016 - 19:30
Locatie: 
Hunebedcentrum
Hunebedstraat 27
9531 JT Borger
Nederland
Extra Informatie: 

U kunt zich opgeven via email: svanwijk@hunebedcentrum.nl

- De zaal is open om 19.00 uur
- Entree 7,50 euro p.p. (voor leden AWN, IVN, DPV, Geopark de Hondsrug en Hunebedcentrum geldt een korting van 2,50 euro op de entree)

Contactpersoon: 
Google Maps image