Walnoot

Juglans regia

De oorspronkelijke habitat van deze boom is Centraal-Azië en strekte zich uit van China tot Oost-Turkije. De verdere verspreiding westwaarts gebeurde in de vierde eeuw voor Christus tijdens de veroveringstochten onder Alexander de Grote. De Romeinen verspreidden de boom in het Middellandse Zeegebied en West-Europa. De boom werd vooral aangeplant vanwege de grote economische waarde (hout en eetbare noten). De notenboom is een symbool van wijsheid, een mythologische boom. Karya, de nimf van de walnoot, werd door de god Dionysos in een walnootboom veranderd. De botanische naam is gebaseerd op het Latijnse joris (glans), noot of eikel van Jupiter. De Nederlandse naam van het woordje wal, Germaans voor vreemdeling, De walnootboom is dus een verre exoot.
Het mooie getekende notenhout wordt o.a. gebruik voor meubels, piano’s en parket. Walnootolie is lekker als dressing in de sla en een aftreksel van de bolsters werd vroeger gebruikt als verfstof (okergeel) voor wol en als houtbeits. 

Samen met het gemeentebestuur heeft IVN Best in 2019 deze walnoot geplant. Een geschenk ter ere van 200e verjaardag van de gemeente Best.