Best
Biodiversiteit
dinsdag12dec2017

Project ErvenPlus zorgt voor meer biodiversiteit op Brabantse erven

Wethouder Marc van Schuppen en Claudia van Genugten plaatsen de boom op haar erf (Foto, Cor Delissen)

biodiversiteit op Brabantse erven“Er zijn steeds minder insecten, die bijdragen aan de natuurlijke verstuiving”
 

Met het planten van bomen op een perceel aan de Vleutstraat werd vorige week invulling gegeven aan het project ErvenPlus. Bomen, nestkasten en struikgroei moeten ervoor zorgen dat vogels, insecten en andere dieren een goed leefgebied krijgen. Claudia van Genugten zag de noodzaak in van het vergroten van de biodiversiteit en meldde zich aan voor het project ErvenPlus. “Met name het gebied tussen onze percelen en Liempde mag diverser worden”, vond Claudia van Genugten.

Erven Plus richt zich op particulieren en bedrijven in het buitengebied die willen meewerken aan het vergroten van de biodiversiteit. Volgens Marco van Renes van Brabants Landschap is er grote behoefte aan het vergroten van de biodiversiteit. “Er zijn steeds minder insecten, die bijdragen aan de natuurlijke verstuiving. Dat is een serieus probleem. Dit project geeft een impuls aan de diversiteit van insectensoorten. In Brabant doen 22 gemeenten mee. In twee jaar tijd hebben we 500 aanvragen binnen gekregen. Alleen in Best liggen er 43 aanmeldingen. Het gaat in Best om 7000 bosplanten, 75 hoogstammen, 20 solitaire bomen, 19 knotbomen, 800 nestkasten. Dit gebeurt allemaal in samenwerking met lokale vogel- en natuurgroepen.”

Erfscans

Binnen het provinciale project ErvenPlus investeren gemeenten samen met natuurwerkgroepen, ZLTO-afdelingen, Brabants Landschap en projectbureau Orbis in meer biodiversiteit op Brabantse erven. De Provincie Noord-Brabant, Stichting Streekfonds Het Groene Woud en gemeente dragen financieel bij aan de uitvoering.

Deelnemen

Volgens Marco van Renes is er nog budget beschikbaar en kunnen particulieren en bedrijven zich aanmelden voor het project. Dat kan door een e-mail te sturen naar erfvogelsbrabant@gmail.com.  Vervolgens wordt contact opgenomen voor het inplannen van een afspraak voor een erfscan. Een deskundige komt dan het erf onder de loep nemen om te bepalen welke maatregelen kunnen worden uitgevoerd. Denk aan gemengde hagen, fruitbomen, bloemenranden, zwaluwkasten, muizenruiters, mussenhotels en modderplaatsen. Aan de hand van de erfscan wordt vervolgens een erfplan met inrichtingstekening gemaakt, die wordt voorgelegd. Bij akkoord zal levering van het plantgoed plaats vinden. Omdat voor de soort beschermende maatregelen specifieke kennis nodig is, worden deze door de lokale natuurwerkgroep begeleid.

© Groeiend Best 12-12-2017