De Aarlesche Heide

De Aarlesche Heide is een gebied in Best, gelegen tussen het Wilhelminakanaal en de snelweg A58. Het natuurgebied is van Defensie en is een onderdeel van de Oirschotse Heide maar ligt geïsoleerd hiervan. Het is een klein gebied met heide, vennetjes en bebossing. In één ven is nog wat zeldzaam hoogveen te vinden, maar door verdroging dreigt het helemaal dicht te groeien.

Vroeger werden in dit gebied de schapen uit buurtschap Aarle gehoed. Er zijn ook resten van een urnenveld gevonden die wijzen op hele vroege bewoning, zo’n 4000 jaar geleden. 

In dit heidegebied zijn bijzondere soorten te zien zoals de zeldzame klokjesgentiaan. De Aarlesche Heide is redelijk vogelrijk. De meest voorkomende soort is de roodborsttapuit, maar er zijn ook spechten, zangvogels en mezen te zien. Het is verder het leefgebied van de levendbarende hagedis.

 IVN heeft hier een wandeling van ongeveer 3,5 km uitgezet: Aarlesche Heidewandeling. Deze is in het gebied niet aangegeven, maar door het open landschap makkelijk te lopen met de folder ‘Aarlesche Heidewandeling’ of de gelijknamige wandeling op de app IVN Routes.

Zie topografische kaart 51 B