Best
Natuur
Op
dinsdag28jan202020:00

Natuurbeheer en natuuronderhoud in de Mortelen en de Scheeken

lezing door Sjors de Kort

Sjors de Kort, beheerder bij Brabants Landschap, geeft een toelichting en uitleg over natuurbeheer en het jaarlijks geplande natuuronderhoud in de Mortelen en de Scheeken.

De Mortelen ligt ten noorden van Oirschot. Het gebied kenmerkt zich door loofbossen en weilanden. Het beheer is erop gericht de overgangen tussen grasland en bos zo geleidelijk mogelijk te maken. Zo ontstaan “mantels” en “zomen”. Daar vinden de meeste dieren een schuil-, voedsel- en nestplaats. Er liggen meer dan 100 poelen, waar het wemelt van amfibieën. De boomkikker verdween in de jaren zeventig. De herintroductie in 2011 is een groot succes.

De Scheeken ligt ten zuiden van Liempde. Het gebied kenmerkt zich door populieren en ook door miljoenen slakken. Door de kalk in de bodem is dit het slakken rijkste gebied van Nederland. En nergens baltsen zoveel houtsnippen als in de Scheeken. De populier is hier van oudsher populair, zowel in bossen als rond de weilanden. Vele populieren zijn in 2018 omgezaagd vanwege ouderdom. Begin 2020 wordt zorggedragen voor nieuwe aanplant. De Scheeken is het “scharnierpunt” van Het Groene Woud door de aanleg van de natuurbrug (ecoduct). 

Algemene informatie

dinsdag 28 januari 2020 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
't Tejaterke
Max de Bossustraat 1
Best
Extra Informatie: 

Kosten: gratis voor IVN-leden en € 2,50 voor niet-leden