Best
Natuur in de Buurt
Op
zondag16mei202109:30

Laarzenwandeling De Pailjaart - AANMELDEN

o.l.v. Marijke Abrahams, Jeroen Appeldoorn, Trees Cremers en Marjel van Dijk

In verband met de maatregelingen rond het corona virus gelden speciale voorwaarden voor deze wandeling  

  • maximaal 16 deelnemers
  • aanmelden vóór 15 mei via dit aanmeldformulier. Daarna krijg je een tijdslot waarop je kunt vertrekken
  • niet komen met coronaklachten, anderhalve meter afstand houden, mondkapje meenemen

Dit is één van de Best Bijzondere IVN-wandelingen.

Deze wandeling door de Pailjaart is een pilot om te zien hoe we in deze tijd met corona maatregelen toch een wandeling kunnen organiseren. De Pailjaart is een prachtig, groen gebied dat ligt tussen de A2 en het spoor en is onderdeel van Het Groene Woud. Met een beetje geluk kom je de Aberdeen Angus runderen tegen en mogelijk ook edelherten. 

We starten deze wandeling steeds in tweetallen met een tussenruimte van een aantal minuten. Je kunt ook gerust alleen komen, Bij het startpunt krijgt iedereen een route beschrijving en bij een viertal posten zal een IVN natuurgids, op anderhalve meter afstand, informatie geven over de bijzondere plek bij de post.
Wij vragen jullie om een potlood of pen mee te nemen. Het is een zeer vochtig gebied en het is verstandig om laarzen of waterdichte schoenen aan te doen.

Deze natte natuurparel ten noorden van Best is een complex van (populieren)aanplantingen van verschillende leeftijd, grotendeels met ruige onderbegroeiing en een rijke kruidenlaag. Eikenbossen staan er op enkele plaatsen evenals de grove den, douglasspar, lariks en berk. De onderbegroeiing bestaat voornamelijk uit zwarte els, hazelaar en diverse wilgensoorten. Op en langs de paden die door dit boscomplex lopen, vertonen een mooie vegetatie evenals de sloten die door de Pailjaart lopen. Reeën, vogels, kikkers en insecten zijn hier te zien. In dit natuurgebied heeft de mens amper ingegrepen. Het gebied was namelijk niet geschikt voor de landbouw. In 2017 zijn hier dertien edelherten uitgezet en misschien komen we wel sporen van de herten tegen. Het is volop voorjaar en dat levert vast heel veel verrassingen op. 

Algemene informatie

zondag 16 mei 2021 - 09:30 tot 12:00
Locatie: 
START: Kruising Pailjaartseweg - Kruisbeemdenweg Best
Extra Informatie: 

Kosten: gratis voor IVN-leden en € 2,50 voor niet-leden

Google Maps image