Best
Duurzaamheid
Op
dinsdag16mei201720:00

Herenboeren - samen duurzaam voedsel produceren

Douwe Korting, lid van IVN Best en (bestuurs)lid van Herenboeren Wilhelminapark, doet alles uit de doeken over de boerderij en de coöperatie.

Herenboeren Wilhelminapark is een coöperatie van consumenten, die samen een boerderij runnen. Het kleinschalige gemengde boerenbedrijf ligt op het eeuwenoude landgoed Wilhelminapark, even ten noorden van Boxtel. Gezond, lekker en betaalbaar eten van eigen boerderij, dat is waar het boerenbedrijf voor staat. De teelt is officieel niet biologisch, maar er wordt gestreefd naar de meest duurzame, natuurinclusieve vorm van landbouw die het welzijn van de bodem centraal stelt. Het gebruik van chemische middelen wordt daarbij zoveel mogelijk voorkomen. Ook het welzijn van hun dieren is belangrijk, zij krijgen alle ruimte.

De coöperatie bestaat nu uit ruim 110 huishoudens, ook uit Best, met een maximum van 200. Uit de leden is een bestuur gekozen. Samen hebben ze een boer in loondienst. Het bestuur werkt in nauw overleg met de boer samen om te zorgen dat het bedrijf gezond blijft. De boer bepaalt welke producten geoogst kunnen worden en wanneer een dier geslacht wordt. De leden kunnen laten weten wat ze willen eten en denken mee met het organiseren van bijeenkomsten en evenementen, zoals workshops of activiteiten voor kinderen. Je kan als lid zelf ook meewerken op de boerderij, maar dat hoeft niet. Als het nodig is, worden er ook andere mensen ingehuurd om op de boerderij te werken.

Op de boerderij worden vele tientallen soorten groenten en fruit verbouwd, zoals komkommers, een aantal soorten sla, andijvie, knolselderij en verschillende soorten kool, appels, peren en pruimen en aardappelen. Verder worden er varkens, kippen en runderen gehouden, zodat er ook vlees en eieren gegeten kunnen worden.

Om lid te kunnen worden, wordt een eenmalig bedrag van 2000 euro gevraagd, waarmee u voor 1/200 deel eigenaar bent van de boerderij. Dit bedrag wordt gebruikt voor de eenmalige investering. Leden nemen vrijwel het hele jaar rond, per persoon, voor een bedrag van circa 10 euro per week producten af van hun boerderij.

Algemene informatie

dinsdag 16 mei 2017 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
't Tejaterke
Max de Bossustraat 1
Best
Extra Informatie: 

Kosten: gratis voor IVN-leden en € 2,50 voor niet-leden

Google Maps image