Zandpaden: van groot belang voor kleine natuur

Accepteer cookies

Het Brabantse zandpad: een video van Brabants Landschap.

Zandpaden: van groot belang voor kleine natuur

Zandpaden zijn heel belangrijk voor allerlei dieren en planten. Bovendien zijn het cultuurhistorische pareltjes in het moderne landschap. Onze eigen natuurfilmer Mark Kapteijns heeft dat prachtig in beeld gebracht in zijn nieuwste documentaire Brabants zandpad, bedreigde schoonheid, vertoond tijdens de Zondag van het Zandpad, 20 oktober j.l.

Helaas worden steeds meer zandpaden verhard, weg geploegd, ontdaan van hun bermen of opgeslokt door bebouwing. Dat was voor de Brabantse Hoeders aanleiding om alarm te slaan en 2019 uit te roepen tot het ‘Jaar van het  Zandpad’. In dat kader hebben dichters, verhalenvertellers, musici, fotografen en kunstenaars zich op hun eigen wijze laten inspireren door het zandpad. Op de Zondag van het Zandpad hebben zijn hun werk gepresenteerd op en rond de voormalige steenfabriek in Udenhout.  

Particulieren en vrijwilligers kunnen zich inzetten voor het behoud en de bescherming van zandpaden. Daarom heeft de BMF op verzoek van de Brabantse Hoeders een handreiking samengesteld: Trek partij voor de Brabantse zandpaden, want weg = weg. Een gedegen en bruikbaar document met achtergronden, juridische aanbevelingen en een praktisch stappenplan dat veel landschapsbeheergroepen goed zullen kunnen gebruiken om het probleem aan te kaarten bij hun gemeente en zandpaden daadwerkelijk te redden van de ondergang.

Deze handreiking is op zondag 20 oktober tijdens de Zondag van het Zandpad aangeboden aan de burgemeester van Tilburg en aan de directeur van Brabants Landschap.