Onderzoek Verhoog de biodiversiteit: Plant een eik!
Volgens de Germanen woonden de goden in eiken, of in ieder geval de belangrijke goden, zoals Wodan. Eiken zijn belangrijke bomen die in hoge mate bijdragen aan de biodiversiteit in het bos. In hun gegroefde stammen, die warm aanvoelen, houden zich veel kevertjes en mieren schuil, die op hun beurt weer allemaal vogels lokken.
Eiken waren voor mensen vooral van belang voor bouw- en brandhout. De schors werd gebruikt bij het leerlooien en van de vezels uit de bast werden visnetten gevlochten. Eiken hebben typisch gevormde bladeren en de kenmerkende eikels.
Inheemse soorten in Nederland
We kennen in Nederland drie soorten. Zomereik heeft ongesteelde bladeren met een hartvormige basis en draagt een groepje van één tot vijf eikels aan een steel van twee tot negen centimeter lang.
Bloeiwijze zomereik , mannelijk
Bloeiwijze zomereik vrouwelijk
De Wintereik heeft gesteelde bladeren met een ronde bladbasis maar ongesteelde eikels in een groepje van drie tot zeven bij elkaar.
Bladeren wintereik. Foto: © Ruud Beringen.
Dan is er nog de Amerikaanse eik, een geïmporteerde soort met spitse in plaats van gelobde bladpunten.
Bladeren Amerikaanse eik. Foto : © Grada Menting
Bewoners van de eik
Eiken hebben enorm veel bewoners en soorten die van de boom afhankelijk zijn. Hier zie je zeker geen volledig overzicht, maar wel een korte indruk. Op eiken zie je vaak een gewone eikvaren, of zijn zeldzamere broertje de brede eikvaren, waar je, als je geluk hebt, dan weer de schimmel eikvarenroest op kan vinden.
Gewone eikvaren-Polypodium Foto: © Piet Bremer
Brede eikvaren- Polypodium interjectum Shivas Foto: © Piet Bremer
Eikvarenroest, Milesina dieteliana Foto: © Erik Slootweg
Vlinders in de eik
In de zomer zie je mogelijk een eikenpage in de boomtoppen. Bij erg droog en heet weer valt er echter op de bladeren weinig te halen en komen de vlinders naar beneden, waardoor de kans groter wordt dat je ze ook beter kunt bekijken.
Eikenpage vlinder, Favonius quercus . Foto: © Martijn Bot
Eikenpage rups, Favonius quercus . Foto: © Henk Soepenberg
Planten op de eik
Op de stammen van eiken vind je vaak het eikenmos.
Eikenmos Evernia prunastri. Foto: © Bert Oving
In het binnenland kun je ook het prachtige eikengaffeltandmos vinden.
Eikengaffeltandmos,Dicranum fuscescens Sm. Foto: © Rienk-Jan Bijlsma
Insecten, klimaatverandering en de eik
Een aantal spectaculaire insecten profiteert van de klimaatverandering, zoals bijvoorbeeld de grote fopblaaskop. De larven groeien op in de wonden van eiken op leeftijd en als het lekker warm is, groeien ze makkelijker.
Grote fopblaaskop Sphiximorpha subsessilis, Foto: © Jan Slaats
Precies hetzelfde geldt voor het vliegend hert. De larven vreten zich via de wond van een eik een weg naar beneden en groeien in de boom onder de grond op en verpoppen.
Vliegend hert Lucanus cervus mannetje. Foto:https://waarneming.nl/species/1660/
Vliegend Hert Lucanus Cervus vrouwtje Foto:https://waarneming.nl/species/1660/
De bast van de eik
Van andere kevers, zoals de eikenprachtkever, leven de larven achter de bast waar ze gangen maken, zowel horizontaal als verticaal.
Eikenprachtkever Agrilus biguttatus, Foto: © Dick Belgers
Holtes in de eik
Al die insecten zijn weer voer voor spechten, die graag een nestholte maken in een eik. Wanneer die holte ook naar boven begint uit te rotten, wordt deze ook geschikt voor vleermuizen. Zo’n holte kan dan gebruikt worden als kraamverblijfplaats, winterverblijfplaats, paarverblijfplaats en zomerverblijfplaats van boomholtebewonende vleermuizen, zoals watervleermuis, rosse vleermuis, franjestaart en gewone grootoorvleermuis.
Watervleermuis Myotis daubentonii , Foto: © Leon Kelder
Rosse vleermuis Nyctalus noctula , Foto: © Leo Heemskerk
Franjestaart,Myotis Nattereri,Foto: © René Janssen
Gewone Grootoorvleermuis Plecotus auritus, Foto: ©Theo Bakker
Vruchten van de eik
Ook de eikels zijn waardevol voor veel soorten. Daarvan profiteren zoogdieren zoals wild zwijn of eekhoorn
Paddenstoelen en de eik
Op Eikels groeien grappige paddenstoeltjes zoals het eikelbekertje en de eikeldopzwam. Aan de voet van eiken zie je soms een eikhaas of zijn zeldzame broertje, de schermpjeseikhaas.
Eikelbekertje – Ciboria pseudotuberosa Foto: © Henk Huijser
Eikeldopzwam – Hymenoscyphus fructigenus Foto © Laurens van der Linde
Eikhaas – Grifola frondosa Foto: © Henk Huijser
Schermpjeseikhaas – Polyporus umbellatus Foto: © André Houter
Hoger op de boom vind je houtzwammen als eikenbloedzwam, eikenvuurzwam of eikenweerschijnzwam.
Eikenbloedzwam – Stereum gausapatum Foto: © J.L.J. Wolfs
Eikenvuurzwam – Fomitiporia Foto{ © Nico Dam
Eikenweerschijnzwam – Pseudoinonotus dryadeus Foto: © Henk Huijser
De eik als habitat (natuurlijk woongebied van een organisme)
Dan zijn er nog heel veel soorten die de eik als habitat hebben – zij lopen, wonen, eten en werken op de boom – zoals bijvoorbeeld de bladvlooien, waaronder de eikenbladvlo. De larven van bladvlooien zitten vastgehecht aan de onderkant van het blad.
Eikenbladvlo Trioza remota Foto: © Els en Ben Prins
Micro Nachtvlinders en de eik
In de eikenbladeren leven de rupsen van veel micronachtvlinders. Ze vreten het blad van binnenuit op, waardoor er gangen en andere patronen te zien zijn op het blad. We noemen deze gangen mijnen en de rupsen heten mineerders. Er zijn veel mineerders die de eik gebruiken, zoals gespleten eikenblaasmijnmot, boogjeseikenmineermot, gewone eikenmineermot en bruine eikenvlekmot.
Bruine Eikenvlekmot. Foto: © Ruud Costers
Vlinders en de eik
Ook veel andere nachtvlinders kunnen we op eik vinden, zoals de eikenwespvlinder, een zeldzame vlinder die in bossen en oude eikenlanen te vinden is. Deze doet alsof hij een wesp is en lijkt daar best wel op.
Eikenwespvlinder Foto: © Fons Jacobs
De eikenprocessierups is als rups zo beroemd dat de soort geen vlindernaam heeft; de vlinder heet ook gewoon eikenprocessierups. We kennen hem vooral van de jeuk die mensen krijgen van de brandharen, maar toch is het onverstandig om de rupsen te gaan bestrijden. Daarmee dood je namelijk onnodig de vele andere dieren die van eiken afhankelijk zijn. Proeven hebben laten zien dat overlast fors afneemt als je de biodiversiteit in de omgeving herstelt en er weer voldoende vogels zijn om de rupsen op te eten voor ze grote nesten vormen.
De eik en andere organismen
Het feit dat er zoveel soorten gebonden zijn aan eiken laat zien hoe belangrijk het is om in ons landschap te werken met inheemse bomen en struiken. Er is vaak tijd nodig voor soorten om in een proces van evolutie goed op elkaar ingespeeld te raken.
Parasieten en de eik
Een prachtig voorbeeld daarvan wordt gegeven door de galwespen en -muggen; parasitaire dieren die een groeihormoon injecteren in de plant en daarmee het besturingssysteem als het ware overnemen. Daarna denkt de plant dat het heel belangrijk is om heel veel voedingsstoffen naar die ene plek in de plant te sturen. Eiken vallen vooral in de smaak bij galvormende wespen. Op de wortels van een eik kun je de truffelgalwesp vinden, die een beetje op een truffel lijkt.
Dan is er nog de eikenstuitergalwesp, niet te verwarren met een stuiterbal. Eikenstuitergalwesp. Foto: © Floris Grotenhuis
Bastaardsatijnvlinder
De bastaardsatijnvlinder legt in augustus haar eitjes op het blad boven in de boom. De larven eten enkele weken van het groen van de eik en maken dan een gemeenschappelijk nest van spindraden in de takken. Hierin overwinteren de larven. Als de eik weer blad krijgt, vreten zij zich vol totdat ze volgroeid zijn. Dit kan een behoorlijke aanslag betekenen op de boom. De eik overleeft dit door in juli alle slapende knoppen te laten uitkomen.Bastaardsatijnvlinder (Euproctis chrysorrhoea) Foto: © Bram Rijksen
Wantsen en de eik
Er zijn ook veel wantsen die op eiken ‘wandelen’, zoals de kleurige eikenblindwants, de voorjaarseikenblindwants, de eikenlangpootblindwants en de gestreepte eikenblindwants.
Kleurige eikenblindwants Foto: © Wim Rubers
Voorjaarseikenblindwants Foto: © Hans Arentsen
Eikenlangpootblindwants. Megacoelum infusum Foto: © André den Ouden
Verder heb je onder andere nog de eikenkroondonswants of de bonte eikendonswants of de nauw verwante gevlekte eikencicade Eikenkroondonswants Psallus albicinctus, Foto: © André den Ouden
Bonte eikendonswants Psallus varians, Foto: © Devlin Zwanenburg
Gevlekte eikencicade Typhlocyba quercus, Foto: © Henk Soepenberg
En ook nog wantsen met hele gekke namen, zoals de eikensteilneus en de eikenbleekpoot.
Meer informatie
Het is echt teveel om op te noemen. Als u meer wilt weten over al die soorten die op de eik leven, volg dan het twitteraccount @soortvandedag. Daarop komen heel veel soorten langs die ‘iets’ met eik hebben. En ook de rest van het jaar is er elke dag een soort met mooie foto’s en boeiende weetjes van SoortenNL.
Foto’s overgenomen van: www.verspreidingsatlas.nl, www.waarneming.nl, www.vlinderstichting.nl, www.zoogdiervereniging.nl