Bernheze
Landschap
dinsdag08nov2016

Opening Vrijwilligersseizoen Landschapsbeheer

Op zaterdag 15 oktober was er weer de jaarlijkse vrijwilligersdag van Brabants Landschap. Dit jaar was hij bij de Natuurwerkgroep Rucphen. 

We kwamen ‘s morgens bij elkaar in Restaurant Kir Royal in Schijf. Er kwamen enkele sprekers aan de beurt zoals mevrouw Matthijssen-de Jong, wethouder van de gemeente Rucphen, de heer K.Kools van de Natuurwerkgroep Rucphen en de heer Maathuis van de agrarische natuurvereniging “Tussen Baronie en Markiezaat”.
Die dag ging het o.a. over de Stika, het Groen-blauwe stimuleringskader, dat met subsidie van de Provincie werkt. Speciaal bedoeld voor agrarische bedrijven. Over de “Groene Academie”, een cursus uitwisselingsprogramma. Over het VSB-fonds, dat wandelingen voor eenzamen stimuleert en dat in St.Michielsgestel een enorm succes heeft. En het ging over een proef om het Jacobskruiskruid te gaan bestrijden met een kevertje, dat in de duinen leeft.

Emiel Rijken pleitte tenslotte om te stemmen op “het mooiste natuurgebied” van Nederland namelijk het Van Gogh Nationaal park gelegen is tussen Eindhoven, Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Waalwijk, het omvat o.a. de Loonse en Drunense duinen, de Kampina en het Groene woud. Je kunt stemmen van 10 t/m 31 oktober 2016.

’s Middags maakten we een wandeling onder leiding van enkele gidsen. Daar bezochten we enkele open plekken in de bossen, waar granen werden gezaaid, die werden geoogst en later gemalen in de plaatselijk korenmolen. De biologische producten ervan komen daarna in de plaatselijke winkels te liggen. Tegelijk werden bij die granen ook de zaden gezaaid van de bloemen die tot de rode lijst behoren en die vroeger altijd tussen het koren zaten, zoals spies leeuwenbek, korensla en korenbloem. 
Het bleek dat in dit gebied al vanaf de 12e eeuw turf werd gestoken. Namen als Schijf en Etten-Leur (waarvan Leur  slechte turf betekent en Schijf verwijst naar het ijzer van de steekschop) verwijzen daar ook naar.

Helaas waren we als IVN afd. Bernheze die dag maar met twee man, ook Martin van Helvoort was erbij. Harry v.d. Pas was bij nader inzien verhinderd.

Tekst en foto's: Peter Kriele