Bernheze
Biodiversiteit
vrijdag21feb2020

Nieuwe slakkensoort vernoemd naar Greta Thunberg

Een nieuwe soort slak, die onlangs werd ontdekt op het Aziatische eiland Borneo, is vernoemd naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Dat meldden verschillende media, die zich baseren op Biodiversity Data Journal. De slak - officieel Craspedotropis gretathunbergae - heet zo omdat het weekdiertje volgens onderzoekers net als Thunberg problemen moet oplossen die het niet zelf heeft veroorzaakt. De slak kan slecht tegen droogte, extreme temperaturen en de afname van bosgebieden.

Manier om Thunberg te eren


Het nieuw ontdekte diertje is ongeveer 2 millimeter groot, heeft grijze tentakels en draagt een holle schelp. "Deze slak naar Greta Thunberg vernoemen is voor ons een manier om haar generatie te erkennen, die verantwoordelijk zal zijn voor het oplossen van problemen die ze zelf niet heeft gecreëerd", zei een van de onderzoekers. De 17-jarige Thunberg heeft laten weten "blij" te zijn met de naam van de nieuwe slakkensoort.

Beroemde klimaatactivisten


De tiener begon in 2018 met een "schoolstaking voor het klimaat" buiten het parlement in Zweden. Ze groeide uit tot een van de gezichten van de wereldwijde protestbeweging die maatregelen eist tegen klimaatverandering.

Dit is trouwens niet de eerste keer dat het Taxon Expeditions een soort vernoemd naar een beroemde klimaatactivist. In 2018 werd een nieuwe keversoort vernoemd naar de acteur en klimaatactivist Leonardo DiCaprio. DiCaprio veranderde tijdelijk zijn profielfoto op Facebook in de foto van 'zijn' kever om deze eer te erkennen.

Bron: ANP en Taxon Expeditions

Craspedotropis gretathunbergae