Bernheze
Landschap
dinsdag08nov2016

Natuurwerkdag 2016 bij kasteel Heeswijk

We kunnen terugkijken op een geslaagde Natuurwerkdag, de eerste werkdag van het nieuwe seizoen. We hebben een nieuwe schei-eik geplant op de oude grens van de parochies Heeswijk, Berlicum en Schijndel volgens de kaart uit 1345. Daarna zijn er drie wilgen geknot en is een deel van de oprijlaan vrijgemaakt van onder begroeiing. 

Opening werkseizoen
Na een korte koffiestop in de Brasserie van het kasteel liepen we tegen negen uur naar de plek waar een jonge eik geplant zou worden.
Op de plek gelegen tegen de Aa-meander langs de oprijlaan naar het kasteel houden Luc Eekhout, directeur van het kasteel, Martijn Fiervloet van Brabants Landschap en Harry van de Pas, coördinator van de VENEL-werkgroep Bernheze een korte toelichting. Ook aanwezig zijn: Theo Danen van de Heemkundekring Berlicum, enkele leden van de Heemkundekring De Wojstap en de Stichting Landschapsbeheer Aa-dal Berlicum, welke allen door IVN Bernheze zijn uitgenodigd. Verder natuurlijk zij die als vrijwilliger op de uitnodiging voor onze natuurwerkdag gereageerd hebben.

Schei-eik
Deze eik is geplant tegen de eik, die afgelopen zomer door de bliksem is getroffen. Het is een bijzondere eik, omdat hij als grens-boom fungeert voor de drie parochies Heeswijk, Schijndel en Berlicum. Die boom staat aangegeven als “Paal” op de kopie van een kaart uit 1345, die berust bij de heemkundekring Berlicum. Omdat die boom op sterven na dood is wordt er een jonger exemplaar naast geplant.

Aan de slag
Na dit gebeuren trekt ieder naar de plekken waar gewerkt moet worden.
Dat is in een oprijlaan naar het kasteel, daar waar voorheen het boswachtershuisje heeft gestaan. Daar wordt de weelderige ondergroei verwijderd.
Verder snoeien we een oude wilg, die laag gelegen bij een zandpad staat en 3 oude wilgen die we enkele jaren al eerder onderhanden genomen hadden. Ze staan - bijna geheel uit het zicht verdwenen - vlakbij de kunstmatige dassenburcht.

Catering
In de pauze krijgen we ter plekke koffie met worstenbrood en na afloop genieten we gezamenlijk in de Brasserie van een lunch met erwtensoep.
De catering werd deze dag verzorgd door Dirk Key (soep),  Jo v.d. Heuvel (worstenbroodjes) en  Annie Kriele en Jo en Martin van Helvoort voor de overige catering.

Opkomst
De opkomst voor deze dag was groter dan ooit: ruim 30 man (en vrouw). Bovendien werkte het weer geweldig mee, ondanks de wat ander beloften.

Tekst: Peter Kriele
Foto’s: Peter Kriele en Bert Pernet