Bernheze
Vogels
zondag16apr2017

Broedende bosuil aan de Heibloemse dijk

Op de minicamping aan de Heibloemse dijk heeft in een nestkast een bosuil gebroed. De vier jongen zijn onlangs uit gekomen en een ervan heeft al het nest verlaten en zit rustig in een afgelegen hoekje op de grond. De andere drie steken af en toe hun snavel uit het gat, terwijl moeder-uil zelf even een uiltje ergens in een boom knapt.

Bosuil jongDe gebroeders René , Harry en Bert v.d. Pas houden met enkele campinggasten het een en ander goed in de gaten. Katten en honden worden in deze gevoelige periode zoveel mogelijk binnen gehouden.

BoomhutAl genietend in de rust van het bos wordt er ook nog wat (handen)arbeid verricht. Zo is er een ruime boomhut gebouwd, die met behulp van een trap van steigerplanken bezocht kan worden. Ook allerlei ornamenten zoals kabouters en andere frutsels worden her en der neergezet. Bosuilen zijn geen zeldzaamheid, maar zo dichtbij tent, caravan of ander bewoond bouwsel is dat toch een aparte belevenis.

Foto’s: Peter Kriele en Bart Strik
Tekst :Peter Kriele

Nadere gegevens

De bosuil broedt meestal in maart en heeft meestal een legsel van 2-4 eieren. In voedselarme jaren is er geen broedsel. Er is één legsel per jaar. De broedduur is 28-29 dagen. Ze nestelen meestal in boomholtes, nestkasten of ruimtes in gebouwen. De jongen klauteren soms al na 2 weken, maar meestal later uit het nest en zoeken dan een veilige zitplaats. Ze zijn na 3 maanden vliegvaardig. Der bosuil is een uitgesproken standvogel en heeft een langdurige paarband. Een paartje verblijft heel het jaar in het territorium. Jongeren worden vanaf de herfst afgestoten en vestigen zich meestal in een straal van 50 km. van de geboorteplaats.
(Bron: Vogelbescherming Nederland)