Bernheze
Recreatie
maandag11jul2022

Bezoek wisenten Maashorst

Bezoek aan de wisenten op de Maashorst

Op zaterdag 9 juli bezochten leden en de aanhang van de VENEL-groep de wisenten op de Maashorst. Sjan Manders had de leden van de VENEL hiervoor in mei uitgenodigd. Er waren deze ochtend 13 man naar het bezoekerscentrum van de Maashorst gekomen.

Om half elf gingen we richting wisenten o.l.v. de Maashorst-rangers: Ed Verhamme en Theo Brienen. Onderweg gaf Ed enige uitleg over de begrazers op de Maashorst, terwijl Theo meer over de natuur in het gebied vertelde.

Op de Maashorst bevindt zich 3500 ha natuurgebied, waarvan 1500 ha in het begrazingsgebied ligt. Het is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Noord-Brabant.

De wisenten waren in Europa nagenoeg uitgestorven en zijn dankzij een kleine populatie in Polen en in dierentuinen weer in Europa geïntroduceerd. In een afgesloten gebied in de Maashorst zijn 16 wisenten aanwezig met de bedoeling te “wennen” aan de omstandigheden en andere grazers in de Maashorst. Zij lopen bijna altijd in een groep bij elkaar. Daarnaast zijn er nog de Taurussen en de Exmoors pony’s. Dat zijn grotere kuddes van zo’n 50 dieren. Die lopen in het hele gebied.

Theo zegt, dat ook de grauwe klauwier weer terug is in de Maashorst. Dat is gelukt door op diverse plekken meidoorns te zetten. Zij gebruiken deze plant om hun prooien op te spiesen.

Rond een uur of twaalf en na een flinke wandeling ontdekte Rob Cremers de eerste wisenten. We kwamen steeds dichterbij en op een gegeven moment kregen ze ons in de gaten en reageerden alert op onze aanwezigheid. Toen we verder rustig bleven gingen ze al gauw weer hun eigen gang door wat te grazen. Ook in het bos vlakbij zagen we enkele wisenten. Vermoedelijk met een jong kalfje of zou er een geboren kunnen worden. We maakten natuurlijk volop foto’s en observeerden de dieren door onze verrekijkers.

 

Hierna gingen we terug naar het Bezoekerscentrum waar Sjan en Ed het eten en drinken daar op picknicktafel klaar zetten, zodat we buiten konden lunchen. Sjan en Ed hadden deze lunch verzorgd, waarvan we volop konden genieten.

Het was een mooie afsluiting na ons verblijf in de natuur.

Zie hier de foto's