Bernheze
Landschap
dinsdag30nov2021

Aanplanten bomen in de Maashorst

Planten van bomen en struiken in de Maashorst.

 

Woensdag 24 november is begonnen aan de aanplant van duizenden bomen en struiken in de Maashorst.

Tientallen vrijwilligers van de Stichting vrijwillig landschapsbeheer Uden (VLU), Vogelwacht Uden en de VENEL-groep van het IVN afd. Bernheze kwamen in wisselende samenstelling bijeen.

Dat gebeurde ook op de vrijdag en zaterdag daarna,  maar ook nog afgelopen maandag en de komende vrijdag en zaterdag. De terreinen waarop gewerkt werd zijn nabij de Keltenweg, aan de Hoogslabroekseweg, de Brobbelbiesweg in Schayk en op Menzel. Op zaterdag 5 december is het werk afgerond aan de Brobbelbiesweg.

De sVLU melde dat de hagelnieuwe bosjes en bosranden fraaie kleine landschaps-elementen zijn, die prima passen op de Maashorst.

Voor vele planten en dieren zijn beplantingen van belang. Denk aan bosvogels, struweelvogels, dagvlinders en insecten. Gemengde bossen en bosranden vergroten de natuurwaarde.

De werkzaamheden vonden zaterdag plaats nabij de Brobbelbies op de laatste dag van de plant vierdaagse. Alle natuur- en landschaps-organisaties uit de regio kwamen helpen. Gereedschap, begeleiding en - niet geheel onbelangrijk - koffie/thee en koek werden verzorgd door de sVLU. 

Bijgaande foto’s  zijn genomen bij de Hoogslabroekseweg en Menzel.

 

Tekst en  foto’s: Peter Kriele