Bernheze
Beleid & Organisatie
woensdag03jul2019

35 natuurgidsen geslaagd!

35 nieuwe natuurgidsen in de regio Bernheze-Uden-Veghel-Oss

35 natuurgidsen regio Noord Oost Brabant

Zaterdag 22 juni kregen 35 leden van de IVN-afdelingen Bernheze, Uden, Veghel en Oss het diploma ´Natuurgids´ uitgereikt. Zij volgden een tweejarige opleiding en sloten dit allen af met een positief resultaat. Met dit diploma kunnen de nieuwe gidsen aan de slag in de natuur in deze regio, waaronder het natuurgebied De Maashorst, met natuurwandelingen en natuurfietstochten.

 

De nieuwe gidsen hebben zich bekwaamd in vele onderwerpen van de natuur, zoals planten, insecten, amfibieën, dieren, paddenstoelen, landschap, samenhang, milieu, maar ook over werk- en presentatievormen om het verhaal boeiend en levendig te kunnen overbrengen. De nieuwe gidsen kunnen nu aan de slag als natuurgids, scholengids of kaderlid bij hun afdeling.

 

De opleiding die de nu afgestuurde gidsen hebben afgesloten was onder de bekwame en bezielende leiding van Rien Kersten uit Erp, oud-leraar van het Zwijsen College Veghel. Een viertal specialisten als gastdocenten stonden hem bij: Annemarie van Diepenbeek (diersporen), Christel Kramer (geologie), Pieter van Breugel (insecten) en Bart Gras (vogels).
 

De afsluitende bijeenkomst zaterdag 22 juni, liet zien dat er veel kennis is opgedaan, maar ook de creatieve manier van presenteren. Persoonlijke indrukken, bijzondere waarnemingen, diverse communicatie technieken, van een wandel-app, films tot een kennisquiz (Rien-ren-je-rotquiz) aan toe. En de goede sfeer tijdens al die lesavonden, veldbezoeken aan de studiegebieden en excursies zullen de deelnemers aan deze opleiding nog lang herinneren.