Minstens 2 uur per week in de natuur is gezond

Wie minstens twee uur per week in de natuur doorbrengt voelt zich gezonder en gelukkiger. Dat blijkt uit recent onderzoek onder twintigduizend Britten.

Twee uur de natuur in!

Dat de natuur een voortreffelijk medicijn is tegen ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas en astma bewezen eerdere studies al. Nu hebben onderzoekers gekeken hoevéél tijd iemand in de natuur moet doorbrengen om een effect op de gezondheid teweeg te brengen. Ze vroegen aan twintigduizend Britten hoeveel tijd ze de afgelopen week in een natuurlijke omgeving doorbrachten en naar hun welzijn. De tijd die men in eigen tuin doorbracht is niet meegenomen. Wel is er gekeken naar de tijd die is doorgebracht in een bos, park, landelijk gebied of vlakbij het water.

Daaruit blijkt dat mensen die minimaal twee uur per week in de natuur doorbrengen veel vaker aangeven dat ze tevreden zijn met hun leven en in goede gezondheid verkeren. Het maakt niet uit of die twee uur aaneengesloten of verspreid over de week in de natuur wordt doorgebracht. Ook de mate van bewegen blijkt niet belangrijk. Simpelweg stilzitten en de natuur in je opnemen zorgt al voor een positief effect.

Natuur & Gezondheid

Jelle de Jong, algemeen directeur van IVN Natuureducatie is blij met deze extra wetenschappelijke ondersteuning. “Een van onze thema’s is niet voor niets ‘Natuur & Gezondheid’. Inmiddels laten meer dan 50.000 wetenschappelijke artikelen zien dat natuur bijdraagt aan ontspanning, welzijn en gezondheid. Zo’n medicijn is erg welkom in dit huidige hectische tijdperk. Twee uur per week is een haalbare doelstelling mits we blijven investeren in groen en natuur in en buiten steden”. 

Natuur is gezond voor iedereen

Dr Mathew White, een van de onderzoekers vindt het opvallend dat het effect zichtbaar is bij alle deelnemers; arm of rijk, jong of oud, stadsmens en plattelandsbewoners en zelfs kerngezond of mensen met een langdurige aandoening of chronische ziekte. Hoewel dit onderzoek niet heeft gekeken naar oorzaken denkt White dat het potitieve effect komt door de rust die natuur geeft. “Mensen staan tegenwoordig continue onder druk. De natuur is stil en rustgevend. Je kan dingen beter verwerken.”