Bernheze
Vogels
Op
woensdag20apr202219:30

Lezing zwarte Specht

Liefde op het eerste gezicht

Een schuwe vogel, die mooie zwarte specht met zijn rode kuif. Henny Brinkhof weet er alles van. Op woensdagavond 20 april om 19.30 uur geeft  hij bij IVN Bernheze een lezing over zijn favoriete vogel.
Adres: Cultureel Centrum Nesterlé, Parkstraat 2, 5388 HS  Nistelrode

zwarte specht

Het was liefde op het eerste gezicht. Als 17-jarige probeerde Henny Brinkhof voor het eerst vogels in het bos te inventariseren op geluid. Opeens klonk een luid, hoog en onbekend ‘kliee’. Hij sloop in de richting van het geluid en zag een imposante zwarte vogel met een felrode kuif, zo groot als een kraai. De vogel  vloog naar een hol, hoog in een beukenboom, en hipte erin. Henny had het nesthol van een Zwarte specht ontdekt. Nieuwsgierig bleef hij op enige afstand kijken wat er ging gebeuren. Na lang wachten verscheen er nog een specht. Deze had alleen wat rood op het achterhoofd. De vogel ging voor het hol zitten en riep ‘lkauw’. Even later kwam de eerste specht tevoorschijn en vloog weg. De tweede, het vrouwtje, hipte  in het hol. Omdat Henny wist dat de zwarte specht een schuwe vogel is, bouwde hij van takken een soort schuilhut, zodat hij de spechten ongezien kon gadeslaan.

Zo begon een periode van acht jaar waarin hij intensief het natuurlijke gedrag van zwarte spechten bestudeerde. Hij schreef alles op. Zo leerde hij langzaamaan hun levenscyclus kennen, waar ze eten en slapen, hoe ze elkaar aan het eind van het jaar weer opzoeken en een steeds nauwere band smeden, die leidt tot het uithakken van een hol en het broeden. Hij leerde hun geluiden kennen en de betekenis ervan.

Na zijn studie biologie werd het contact met de Zwarte spechten schaarser. Henny werkte bij SNP Natuurreizen en had zelf een gezin. Rond 2006 brak hernieuwd intensief contact met de Zwarte specht aan. Henny ging foto’s maken van zijn favoriete vogel en de laatste jaren zelfs filmpjes. Dat leverde weer nieuwe gezichtspunten op.

Kortom, we kunnen van Henny Brinkhof een  zeer boeiende lezing verwachten door een enthousiast verteller

Een filmpje over ruziënde spechten (de Grote bonte en de Zwarte specht). Klik hier.

Bijwonen van de lezing is gratis, inclusief koffie/thee. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. De zaal Menzel is open vanaf 19.00 uur.

Algemene informatie

woensdag 20 april 2022 - 19:30 tot 22:30
Locatie: 
Cultureel Centrum Nesterlé
Parkstraat 2
5388 HS NISTELRODE
Nederland
Google Maps image