Bernheze
Landschap
Op
dinsdag07feb201719:30

Lezing 'Van beekdal naar Kildonkse molen'

over bescherming en behoud van bijzondere soorten in het landschap

Tussen Heeswijk-Dinther en Middelrode ligt, aan de beekloop van de Aa, het imposante kasteel en historische buitenplaats Kasteel Heeswijk. Rondom het kasteel bevindt zich een karakteristiek landgoed in eigendom en beheer van Brabants Landschap. Op dinsdag 7 februari organiseert IVN Bernheze om 19.30 uur een lezing over bescherming en behoud van bijzondere soorten in het landschap.

Programma

Thijs Caspers, redacteur bij Brabants Landschap, zal ingaan op de historie van het landgoed, de diverse soorten die er voorkomen en de rol die Brabants Landschap als terreinbeheerder speelt. Vervolgens zal Marco Renes, veldmedewerker soortenbescherming bij het Coördinatiepunt Landschapsbeheer, ingaan op behoud en bescherming van soorten als uilen, weidevogels, maar ook amfibieën en reptielen in het gebied. Een uitgelezen kans voor natuur- en cultuurliefhebbers!

Aanmelden en locatie

Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. De lezing vindt plaats in de thuisbasis van IVN Bernheze, Cultureel Centrum Servaes, Raadhuisplein 24 in Heeswijk-Dinther.

Foto: Ruud SmedingFoto: Ruud Smeding

Landgoed en Kasteel Heeswijk

Monumentale lanen, ornamenten en hekwerken brengen de historie op Landgoed Heeswijk weer tot leven. Het landgoed telt zo'n 24 monumenten, waaronder gebouwen en ornamenten in de historische tuin- en parkaanleg. De vele chique elementen, zoals beschilderde luiken en sierhekwerken, tonen de band tussen kasteel en landerijen. De monumentale lanen bestaan uit eiken en beuken, die vaak dubbel of driedubbel zijn aangeplant. Het kasteel is eigendom van Stichting Kasteel Heeswijk. Bovenstrooms in het beekdal van de Aa ligt de Kilsdonkse molen, van een bijzonder type, waarvan er nog maar weinig resten in Europa. Met een fluisterboot kunt u vanaf deze zgn. watervluchtmolen het kasteel bereiken. Mede door de inzet van het Coördinatiepunt Landschapsbeheer is deze molen enkele jaren gered van de sloop.

Algemene informatie

dinsdag 7 februari 2017 - 19:30 tot 22:00
Locatie: 
Cultureel Centrum Servaes
Raadhuisplein 24
Heeswijk Dinther
Nederland
Google Maps image