Bernheze
Biodiversiteit
Op
woensdag16nov202220:00

Lezing over dassen

Lezing door Annemarie van Diepenbeek

DE DAS, ZIJN FAMILIE EN ZIJN LEEFWIJZE

 

In deze presentatie wordt het leven van de das belicht, zoals zich dat in onze naaste  omgeving afspeelt. Ook worden zijn naaste verwante soorten aan u voorgesteld: veelvraat, otter, boom- en steenmarter, bunzing, hermelijn en wezel.

 

Dassen zijn sociale dieren die in familieverband leven en vooral dat maakt hun leefwijze voor mensen -immers ook sociale wezens- boeiend en herkenbaar. Van dat sociale leven laat de das veel sporen na, sporen die iets vertellen over wat je best “de dassencultuur” mag noemen. Sporen die ook de niet-geoefende wandelaars op hun zondagse boswandeling kunnen tegenkomen. Zij vertellen iets over het doen en laten van dit voor velen zo geheimzinnige dier dat wij zelden te zien krijgen vanwege zijn nachtelijke leefwijze.

Aan de orde komen herkenning en lichaamsbouw van de das, voedsel, voortplanting, terreingebruik, huisvesting, sociaal gedrag en de bedreigingen waaraan de soort bloot staat. In Nederland heeft de dassenstand in enkele decennia grote ontwikkelingen doorgemaakt, ook daarop wordt kort ingegaan.

Annemarie van Diepenbeek is (gepensioneerd) veldbiologe en houdt zich vooral bezig met zoogdieren, reptielen en amfibieën en hun sporen. Met dassen, zowel het veldwerk als de opvang van gewonde of verweesde dieren deed zij ervaring op in de pioniersjaren van Vereniging Das & Boom, in de jaren 80. Al sinds de decennia daarna monitort zij de dassenburchten In de Maashorst. 

Tot haar pensionering werkte  ze als projectleider bij RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland).

Zij is auteur, respectievelijk co-auteur van o.a.:

 

Diersporen

  • Veldgids Diersporen Europa (2019, 2e druk 2021), een opvolger van de Veldgids Diersporen (1999) die vele drukken kende. Behandelt de sporen van zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën uit heel Europa.  KNNV Uitgeverij, Zeist.

 

Zoogdieren

  • Veldgids Europese Zoogdieren. Auteurs Peter Twisk, Annemarie van Diepenbeek en Jan Piet Bekker. Gids gericht op herkenning (ook van schedels) van alle Europese zoogdiersoorten. Met tips om kansen op waarneming te vergroten.  5e druk 2020, KNNV Uitgeverij , Zeist. 

 

Amfibieën en reptielen

  • Herkenning amfibieën en reptielen (herkenning en determinatietabellen, incl. van eieren, larven en vervellingen). Uitgave Stichting RAVON, Nijmegen,  3e druk 2019.
  • Het waarnemen van amfibieën en reptielen (methodieken voor inventarisatie). Uitgave Stichting RAVON, Nijmegen, 2e druk 2009. Deze beide gidsen zijn verkrijgbaar door bestelling via www.ravon.nl.

 

Algemene informatie

woensdag 16 november 2022 - 20:00 tot 22:30
Locatie: 
het Willibrordcentrum
Hoofdstraat 78
5473 AS HEESWIJK-DINTHER
Nederland
Google Maps image