Landschap

Verslag Winterwandeling Plateaux 12-2-2023

Bergeijk-Eersel 23 februari 2023

Op zondagmiddag 12 februari hebben Hans van Nunen en ik (Peter van Poppel), namens het IVN, de publiekswandeling “De Plateaux” gegeven.

Dit keer was voorinschrijven niet nodig. Het was dus afwachten hoeveel mensen er zouden meelopen. Het weer was goed. Het was circa 10 graden en nagenoeg windstil. Het resulteerde in meer dan 40 deelnemers. Ook waren er enkele deelnemers die een hond (aangelijnd) bij hadden.

De start was op de parkeerplaats bij de werkschuur aan de Luikerweg. De groep werd in tweeën gesplitst. Hans maakte de ronde rechtsom, zelf ging ik linksom.
We hebben de kleine route gelopen. Die is ca. 3,5 km lang. Tijd genoeg om het een en ander te vertellen.

Onze groep kwam als eerste bij de vloeiweiden. Deze zijn in 2000 hersteld. Dit gebied van 13 ha. is aangemeld voor de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed.

Het gebied is in 1850 ontwikkeld en het functioneert nog steeds zoals het vroeger ging. We hebben gezien dat één van de weilanden onder water was gezet en zo konden we zien hoe het bevloeien in zijn werk gaat.  Voor de herfsttijloos was het te vroeg. Dit bloemetje bloeit pas in oktober.

We hebben de wandeling vervolgd. De mensen waren zeer geïnteresseerd en stelden de nodige vragen. Onderweg zagen we de populieren, de oorspronkelijke heide, de nieuw aangelegde vennen. Ook het plaggen is ter sprake gekomen.

De Klapekster heeft zich niet laten zien. Voor de Wielewaal was het nog veel te vroeg. Helaas zagen we ook geen herten, of Galoway runderen. De wroetsporen van de wilde Zwijnen waren wel duidelijk zichtbaar.

Na afloop van de wandeling was iedereen enthousiast en het gebied werd als “zeer mooi” omschreven. Vooral door een groot aantal deelnemers uit Bladel, die nog nooit in het gebied waren geweest. Daarom heb ik via de plattegrond aangegeven wat er nog meer te zien is, en hoe ze dan kunnen lopen. Zo kan men naar “Onze verkeerde Lieve Heer” lopen en/of over het knuppelbruggetje wandelen, wat zeker de moeite waard is. Ook de hangbrug over de Dommel wordt aangegeven.

Al met al een geslaagde middag.

Ontdek meer over

Deel deze pagina