Verslag Traditionele Kerstwandeling Cartierheide 2022

Bergeijk-Eersel 23 februari 2023

(door Wil van Herk)

Zo’n 30 tal deelnemers hadden zich verzameld op de parkeerplaats aan de Postelseweg voor een wandeling over de Cartierheide.
Ook een journalist met fotograaf stelden zich voor en wilden graag de wandeling mee maken. Een leuk verslagje stond de volgende dag in de krant.

Bij aanvang van de wandeling stapte een jongen (Sebastiaan 6 jaar) naar voren met de mededeling “ik ben een ranger van het WWF”. Hij was met zijn ouders en zusje bij zijn oma op bezoek in Hapert tijdens de kerstdagen. We spraken af dat hij met de gidsen de wandeling zou verzorgen. Dat vond hij een prachtig idee.

De Cartierheide is in de wintermaanden eigenlijk een oase van rust. De natuur heeft zich terug getrokken. De planten hebben hun vruchten en bladeren laten vallen en de sapstroom is vertraagd. De dieren zijn in winterslaap/winterrust of hebben zich voorbereid op de winter door het verzamelen en verstoppen van voedsel.

Met Sebastiaan deden we natuurlijk het ezelsbruggetje: wanneer is het een den, spar of lariks. Doet het nog altijd goed, ook bij de ouderen. Ook de leeftijd van een boom bepalen kwam aan de orde. Daarnaast zijn we ook ingegaan op de cultuurhistorie en het beheer van de heide. Een gezellige wandeling die werd afsloten met de traditionele koek en zopie.

Deel deze pagina