Bomen wandeling (beschrijving)

1. Boterlinde (Tilia x vulgaris)
In 1989 werd deze Hollandse linde door het jubilerende IVN Bergeijk/ Eersel geschonken aan de gemeenschap van Bergeijk. De takken worden met behulp van een frame zo geleid, dat er een rond bladerdak ontstaat. Deze snoeivorm kwam in het verleden vooral veel voor op oude marktpleinen en diende ervoor om de aangevoerde boter koel te houden. Onder het toekomstig bladerdak worden, net zoals vroeger, banken geplaatst, waar het, in de zomer, aangenaam verpozen is.

01 bergeijk bomen Linden werden reeds geplant in de Romeinse tijd vanwege hun schaduwwerking en de zoete geur van de bloemen.
Zij vormen een rijke voedselbron voor bijen, nachtvlinders en rupsen van de lindepijlstaart.
Ook reeën zijn wild op de bast en jonge takjes.
Het hout trekt niet krom en wordt daarom
gebruikt voor klankborden en toetsen van piano I S en orgels. Vroeger werd de bast, die men er als een lint kon afwinden (linde) , gebruikt voor de vervaardiging van opbindmateriaal voor planten. De gedroogde bloesem is een bekend huismiddel tegen verkoudheid en heeft een goede zweetbevorderende werking. Lindebloesemthee is heerlijk om te drinken. De bladeren tenslotte , zijn vaak bedekt met een soort hars of honingdauw, uitgezweet door bladluizen, die in grote aantallen aanwezig kunnen zijn op deze boom.