De Wespspin

Het is nu echt spinnentijd.  Niet echt een prettige bezigheidom telkens het spinrag van je gezicht te moeten vegen. Om van meelifters maar niet te spreken. Er zijn op dit moment veel soorten spinnen zoals de veel voorkomende Kruisspin.

Een spin die er voor mij uit springt is de Wespspin. Deze spin wordt de laatste jaren steeds meer in onze regio aangetroffen en komt dit jaar in vrij grote getale voor in het Engbert Drenthbos te Vriescheloo en in het natuurgebied bij Smeerling.

WespspinDe wespspin dank haar naam aan de prachtige tekening dat aan een wesp doet denken.  Ze komt oorspronkelijk uit zuiderlijk gelegen landen en heeft zich intussen steeds meer naar het noorden verspreid. Vermoedelijk omdat het klimaat verandert. 

Voor mensen is de Wespspin ongevaarlijk. Voor sprinkhanen echter, (het lievelingsvoedsel), is zij dodelijk.

Het web vinden vaak in pitrus- of graspollen die een soort kommetje vormen met aan de rand  lange stengels. Hoewel de men de spin, ondanks of juist door haar tekening, snel over het hoofd ziet valt haar web wel op.Een brede zigzag lijn loopt vanuit het midden naar de rand van het web.

Vind je het web, dan zie ook al snel de spin.

De Wespspin maakt een cocon om haar eieren in te leggen. Zo'n cocon is mooi gevomd en hangt aan de grote grassprieten van de graspol. Zij vallen op door hun zilverachtige glans, die naar mate de cocon ouder wordt in bruin verandert.

(Foto's: Frans Maass)

 

 

 

 

.