Beekdaelen-Schinnen
Insecten
Op
donderdag14mrt201920:30

Lezing "De honingbij"

Albert Einstein zei al: "Als bij uitsterft, volgt mensheid binnen twee jaar".

De honingbij wordt gewaardeerd vanwege de rol als bestuiver van vele plantensoorten, waaronder fruitbomen. Daarnaast is de honingbij de belangrijkste leverancier van verschillende natuurproducten zoals honing, bijenwas, koninginnengelei en propolis.

De honingbij wordt door de mens in kunstmatige bijenkasten gehuisvest voor productiedoeleinden. De honingbij wordt echter ook bedreigd, en de aantallen van de soort nemen af. Belangrijke oorzaken zijn verschillende bijenparasieten (o.a. de Varoamijt) en insecticiden. Omdat de honingbij een van de best bestudeerde insecten is, is veel bekend over het complexe gedrag en het al even complexe kliersysteem dat daarbij een rol speelt. De honingbij is niet de enige bestuiver, maar vanwege het wereldwijde voorkomen en de grote aantallen is de honingbij een van de belangrijkste bestuivers van bloeiende planten.

De lezing wordt gegeven door Jan Voncken, natuurgids en imker. Op 14 maart in het IVN-lokaal op de Burgemeester Pijlsstraat 1d in Schinnen (naast de brandweer). Aanvang 20.30 uur. Toegang gratis, ook voor niet-leden. Houdt u er rekening mee dat voorafgaand aan de lezing de algemene ledenvergadering is, die alleen toegankelijk is voor leden van IVN Beekdaelen-Schinnen.

Algemene informatie

donderdag 14 maart 2019 - 20:30
Locatie: 
IVN Beekdaelen-Schinnen
Burgemeester Pijlsstraat 1d
6365 CG Schinnen
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image