Lezing ‘De Geleenbeek en zijn omgeving’ gevolgd door een wandeling

De Geleenbeek en zijn omgeving is in enkele decennia sterk veranderd. De beek als afvoergoot van vervuild mijn- en rioolwater wordt weer een beek met redelijk schoon water en ook langzaamaan weer hogere natuurwaarden. In het beekdal liggen veel kleinere en grotere vochtige natuurgebieden. Er is veel aan gedaan om wat van de verloren gegane waarden weer te herstellen. Dat lukt niet in één keer, maar het gaat de goede kant op. Er is ook beleidsmatig oog voor de hoge natuurwaarden, grote delen van het beekdal zijn tot Natura 2000-gebied benoemd.

Enkele jaren geleden is het boek ‘De Geleenbeek, beleef de natuur in verandering’ verschenen. Dit, alweer een tijd uitverkocht boek, beschrijft die veranderingen van het brongebied van Benzenrade tot de monding bij Ohé en Laak. In deze lezing zal ingegaan worden op wat het dal van de Geleen te bieden heeft. Dit dal is deels in de gemeente Beekdaelen gelegen. Na de lezing wordt er daarom een wandeling vanuit Nuth via de Geitenbeemden naar het stadmoeras Hoensbroek gemaakt. Hierbij komen tal van genoemde ontwikkelingen aan de orde.

Als alles goed gaat is er ten tijde van de lezing een tweede druk. Circa 400 pagina’s, bijna 800 foto’s en een hoofdstuk meer dan de eerste druk. Het zal na afloop van de lezing tegen gereduceerde prijs te koop zijn.

De lezing is zaterdag 23 september en begint om 13 uur in de bibliotheek. Daarna start de wandeling vanaf bibliotheek Nuth. De lengte van de wandeling is ca. 7 km (2 uur). Niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

Goede schoenen en beschermende kleding is aan te bevelen.

  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina