Scholen Lunteren 

De scholenwerkgroep Lunteren begeleidt ieder jaar de groepen 4 t/m 7 van de basisscholen bij diverse excursies in het Luntersche Buurtbosch of bij Slootexcursies, bijv. bij het “Grand Canal” van kasteel Renswoude.

Het jaarprogramma bestaat meestal uit herfstwandelingen, voorjaarswandelingen, bosonderzoek met behulp van een werkboek en een bosleskist en de slootexcursies.  

Het totale jaarprogramma met het les- en excursieaanbod wordt ieder door het  Milieucentrum “Het Groene Wiel” in Wageningen, in overleg met het IVN, opgesteld en aan alle scholen in de gemeente Ede aangeboden. De scholen kunnen hier op intekenen en de scholenwerkgroepen in Ede en Lunteren voeren het programma uit.

In de praktijk houdt dat in dat de schoolgidsen van onze werkgroep met 6 tot 8 kinderen het bos in gaan en daar vertellen wat er in het bos allemaal te zien en te beleven is.  

Bij de herfstwandelingen ligt het accent op de herfstverschijnselen. Hoe bereidt het bos zich voor op de koude winter. Opslag van reservevoedsel, zaden/nootjes om te overleven enz.

Natuurlijk komen de paddenstoelen en hun functie uitgebreid aan bod in de herfst. De kinderen brengen meestal zelf al een spiegeltje mee om de paddenstoelen ook van onderen te kunnen bekijken zonder ze te hoeven plukken. Wat dacht u van de Rodekoolzwam en de Anijszwam. Deze laatste ruikt echt naar Anijs! (Welk kind kent nog de anijsmelk?) 

In het voorjaar komen de klassen weer op hetzelfde punt bij elkaar voor de voorjaarswandeling. Het bos ziet er dan heel anders uit! 

Voor de hogere groepen 7 en 8 is het bosonderzoek een uitdagende activiteit waar een klas zomaar 2 uur mee bezig is. Iedereen krijgt een werkboek en in groepjes van 3 of 4 kinderen worden de opdrachten uitgevoerd. De benodigdheden, zoals meetlatten, thermometers, lichtmeters, verrekijkers e.d. zijn beschikbaar.

De slootexcursies voor de lagere groepen zijn altijd een succes. Met witte plastic bakken, schepnetjes en emmertjes worden allerlei waterdiertjes gevangen en met behulp van een zoekkaart op naam gebracht. Wat vindt u van de waterschorpioen en de kokerjuffer? 

Natuurlijk haalt een van de kinderen wel eens een keer een paar natte voeten!. 

Het is van wezenlijk belang dat kinderen al op jonge leeftijd iets te zien en te horen krijgen van de prachtige natuur, vlak bij huis.