Barneveld
Vogels
dinsdag09jan2018

Zeldzame gorzen in Barneveld!

Dat onze gemeente soms mooie dingen te bieden heeft wisten we natuurlijk al, maar vorige week was wel erg bijzonder. Op dinsdag werd er een ijsgors gevonden (erg schaars in het binnenland) en de zaterdag erop een dwerggors (zeldzaam, en de eerste twitchbare voor Gelderland), beide door een lid van onze vogelwerkgroep, André van Reenen. Lees hieronder zijn ontdekkingsverhalen.

'Dinsdag 2 januari had ik vrij genomen om nog even een lekker een dagje te hebben zonder feestdagdrukte. Om een begin te maken met de verse jaarlijst had ik een rondje bedacht in de gemeente Barneveld. Zeumeren, de vuilstort, veldjes rond de Harselaar en het stukje langs de Barneveldse beek (waar vorig jaar pestvogels zaten). Omdat dit rondje verschillende habitattypes hebben kwam ik tot 56 soorten. Op een veldje in de buurt van de Esvelderbeek had ik vorig jaar al eens een bokje opgestoten en daar ging ik dus lekker in het natte bruine spul struinen. Om het bokje een keer eerder te zien dan hij mij sloop ik heel langzaam, ondertussen goed de bodem afspeurend.
Maar er schoot geen bokje voor me op, het was bruinige zangvogel die snel weer tussen de vegetatie verdween. Het zag er spannend uit, en toen ik de vogel in beeld kreeg ging de hartslag meteen omhoog. Deze gors kende ik alleen van foto's. Ijsgors! Een keer of 5 alleen op geluid waargenomen, en nu nota bene in m'n eigen gemeente gevonden. Gelukkig was de vogel niet vliegerig, maar eerder sluipend. Er konden een paar foto's gemaakt worden, Daarna even meteen invoeren en op facebook zetten zodat er misschien nog andere mensen van konden genieten. De plek waar ik 'm voor het laatst zag niet meer omvergelopen; ik had 'm al mooi gezien en de kans om de ijsgors voorgoed weg te jagen was wat te groot.

Dwerggors! Hoe bizar. Zo ver in het binnenland en weer op hetzelfde veldje als de ijsgors.


Zaterdag 6 januari moest thuis de schuur verbouwd worden, en o.a. vogelbroer Marco zou ook komen helpen. Even ge-appt om voor die tijd nog even naar de ijsgorsplek te gaan. Marco kwam uit Ede en zou er rond 10 uur zijn. Omdat ik dat geduld niet helemaal had begon ik voorzichtig die kant op te lopen. Er zwermden weer mooie groepen met vinken, kepen, rietgorzen en ringmussen rond de akker en het feest kon weer beginnen. Om geen bokje op te trappen voordat Marco was gearriveerd eerst maar een beetje rond de beek gebleven. In de grote boom langs het water gingen soms groepen zangvogels zitten. Goed afspeuren of er misschien wat leuks tussen zat. Tot plots het oog viel op een kleinere gors, maarja dit was in vergelijking met een vink, en een rietgors is, dacht ik ook iets kleiner, maar zo klein? Snel een paar foto's gemaakt, want die kastanjebruine wang is wel erg dwerggorzig! Maar het zal wel niet... Dinsdag al een ijsgors, dat zal wishful-thinking zijn. Marco arriveerde en hem vertelde ik wel even van de spannende gors, en liet hem gelijk ook de foto's op m'n cameradisplay zien. Omdat we allebei nog nooit dwerggorzen hebben gezien en geen ANWB bij ons hadden maar even zo gelaten. Na wel een bokje maar geen ijsgors te hebben gezien de rest van de dag lekker druk geweest met klussen. Tot de spannende gors weer in gedachte kwam. Foto's geüpload en de gids erbij gepakt. Ja, het zou bizar zijn, maar de kenmerken kloppen aardig: kastanjebruine wang, ontbreken van lichte wenkbrouw, roze pootjes.
Via de facebookgroep van 'Determinatie van Nederlandse vogels' kreeg ik direct talloze bevestigingen. Dwerggors! Hoe bizar. Zo ver in het binnenland en weer op hetzelfde veldje als de ijsgors. Dat smaakt naar nog meer!'