Doe ook mee Bloemen en planten

Verslag Determineeravond

Barneveld 23 april 2019
  • Aanwezig: Hans, Wim, Klaasje, Jannie, Lenie en Marja.
  • Jannie en Hans tekenen de vergunning voor het Gelders Landschap.

Marja vraagt de leden wat ze van het idee vinden (van Eduard) om de verslagen op de website van IVN Barneveld te plaatsen. Men vond het een goed idee, zeker ook omdat het helptom nieuwe mensen te bereiken.  

De meeste aanwezigen willen wel mee naar met de Uitgaansdag. Moeten het thuis nog wel eerst overleggen. Marja zal de boswachter van de Biesbosch benaderen om te zien wat de mogelijkheden zijn voor de Uitgaansdag. Misschien kunnen we nog wat extra mensen (bijv. oud-leden) uitnodigen om mee te gaan.

Determineren

Lenie had Piramide zenegroen (Lipbloemenfamilie) uit haar tuin meegenomen.

Marja had uit haar tuin Gewone vogelmelk meegenomen (Aspergefamilie). Volgens de Heukels is die beschermd.

We bekijken een plant (Lipbloemenfamilie) uitgebreid en komen uit op Hondsdraf. Dat had ik niet verwacht, want Hondsdraf is meestal meer gedrongen. Deze exemplaren hebben tussen het gras gestaan en zijn daarom meer uitgerekt.

De volgende plant is een zeer grote Kleine veldkers (Kruisbloemenfamilie). Eén van de kenmerken is dat de hauwtjes boven de bloeiwijze uitkomen. Een duidelijker kenmerk is het aantal meeldraden (4 of 5). De deelblaadjes zijn gaafrandig. Bij de Bosveldkers komen de hauwtjes niet boven de bloeiwijze uit en zijn de blaadjes ingesneden en grof gekarteld. De bosveldkers heeft 6 meeldraden.

Tot de Kruisbloemfamilie behoort ook het Raapzaad. Raapzaad heeft ingesneden bladeren. (Bij de Raapzaad is de lengte van de vrucht 3x zo lang als breed, dan spreek je van hauwen.

Is de vrucht minder dan 3x zo lang als breed, dan spreek je van hauwtjes). Bij Raapzaad zijn de open bloemen boven de gesloten knoppen, bij Koolzaad is dat andersom. Bij Raapzaad zijn de onderste bladeren blauwgroen en de bovenste bladeren grasgroen. Koolzaad is veel blauwer.

Tenslotte kijken we nog naar de Zachte ooievaarsbek. Een kenmerk zijn de korte en lange klierharen. We zien zelfs hier en daar een kliertje. In Hans’ herbarium zien we de Ronde ooievaarsbek met heel veel klierharen. Rond half tien zijn we klaar met determineren.

Ontdek meer over

Deel deze pagina