Barneveld
Natuur
Op
donderdag11jul201920:30

IVN vleermuizen-excursie

Landgoed Schaffelaar

BARNEVELD –  Ga op donderdagavond 11 juli mee op zoek naar vleermuizen en hun verblijfplaatsen in het Schaffelaarse bos met natuurorganisatie IVN, afdeling Barneveld. 

Een bos in de avondschemering heeft altijd iets mysterieus. Gewapend met vleermuisdetector kent het bos opeens een stuk minder geheimen. Het geluid waar we op wachten is dat van een vleermuis. Maar waar komt de vleermuis vandaan? Het gaat vaak zo snel, dat de juiste plek vinden nog een hele kunst is. 

We gaan dus op zoek naar verblijfplaatsen van vleermuizen. Boombewonende vleermuizen om precies te zijn. In het bos leven bovendien ook hele andere vleermuizen dan in/bij de woningen van onze steden en dorpen. Wie weet zien we de watervleermuis, een franjestaart of een rosse vleermuis. De laatste is een grote, luidruchtige vleermuis die in Nederland het hele jaar door in bomen verblijft, zelfs als hij diep in winterrust is. Onder een boomholte zijn soms strepen zichtbaar. Meestal is het gewoon water, maar soms zit er ook urine en vleermuispoepjes bij. Zo’n streep wijst alleen niet altijd op een verblijfplaats van vleermuizen.

De gids is Hans Boland (voor meer informatie tel. 0342 417 415 of 06 2099 189). Vertrek is om 20.30 uur vanaf parkeerterrein De Vetkamp aan de Stationsweg in Barneveld. De excursie is voor leden, donateurs en kinderen gratis. Niet-leden betalen € 3,50 per persoon, maar kunnen zich ook ter plekke opgeven als lid of donateur (en zo ook de andere excursie gratis deelnemen). Hiervoor zijn formulieren aanwezig bij de gids. 

Let op het weer! Bij regen of stevige wind gaat de excursie helaas niet door. Vleermuizen houden hier helemaal niet van. 

Algemene informatie

donderdag 11 juli 2019 - 20:30