Baarlo-Maasbree
Natuur in de Buurt
vrijdag01okt2021

Monitoring vlinderveldje Kuukven augustus

Het lijkt alsof de zomer van 2021 niet echt van start is gegaan, er zijn steeds wel enkele mooie dagen, maar het echte zomerse gevoel is uitgebleven. Bovendien worden de dagen al korter en op sommige ochtenden dient de herfst zich al aan.
Dit is ook te merken bij het vlinderveldje. De kleur van de vegetatie is van overwegend geel veranderd naar geel met groen/witte tinten.
Dit is te wijten aan de massaal opgekomen Canadese fijnstraal,
een exoot uit Noord-Amerika. Op één bloemhoofdje zitten ongeveer 1000 zaden, die door middel van vruchtpluis door de wind worden verspreid. Daar is niet tegenop te vechten, de Indianen echter wisten een positieve draai aan de fijnstraal te geven en gebruikten de plant tegen puisten, aambeien en als middel tegen slangenbeten. Aan de randen staat veel peen en zomerfijnstraal, hierdoor frist het veld nog wel een beetje op.
Bij het monitoren geven we telkens ook de temperatuur, UV-index, mate van bewolking en windkracht aan. Het valt mij op dat ik nog geen enkele keer met weinig of geen wind heb kunnen monitoren. De bladeren en twijgen zijn steeds voortdurend in beweging. Of dit nu is omdat ik het duidelijk waarneem of dat dit komt door deze zomer met klimaatuitschieters.
Op een braamstruik in de buurt van het veldje zit een bont zandoogje, dat de prachtige bijnaam ‘bosnimf’ heeft. Ik probeer een foto te maken, maar ondertussen komt er een ander exemplaar aan en samen vliegen ze weg…
Vandaag ook weer de gebruikelijke distelvinken die snel opvliegen vanaf de uitgebloeide bloemen, verder is het heel stil wat vogels betreft. De sprinkhanen en krekels zijn echter goed te horen met hun vrolijk getjilp. Hier volgt nog een interessante rekenformule: Tel het aantal tjirpen dat een krekel in 14 seconden maakt, tel daar 8 bij op, vermenigvuldig die uitkomst met 5 en deel dan door 9. De uitkomst is de temperatuur in graden Celsius. Deze methode schijnt een nauwkeurigheid te hebben van ongeveer twee graden. (Bron: natuurmonumenten)
Er komt een atalanta overvliegen, op patrouille om zijn territorium te verdedigen. Iedere dag bezetten ze een ander gebied, waarvan de grenzen door patrouillevluchten worden afgebakend en waaruit andere mannetjes worden verjaagd.
Boven het veldje vliegen een aantal koolwitjes en aan de rand zitten twee hooibeestjes, te herkennen aan de oranje vleugels met een kleine zwarte oogvlek.
Als ik zittend op een bankje de resultaten van vandaag noteer, ben ik tevreden.

 

Els van Knippenberg