Op zoek naar de blauwborst in de Mariapeel

Op zaterdag 22 april gaan we samen met onze vogeldeskundigen op zoek naar de blauwborst in de Mariapeel.

Een van de eerste zangvogels die terugkomt uit Afrika is de mooi gekleurde blauwborst. Deze insecteneter is vanaf begin april weer te bewonderen langs de vennen in de peel.

Niet veel mensen weten dat de blauwborst familie van de lijsters is. Zo geheimzinnig als de vogel in de broedtijd is, zo opvallend is zijn baltsritueel in het vroege voorjaar. In maart zingt de blauwborst het liefst vanaf een verhoging in het riet. Zijn blauwe borst met witte vlek opvallend vooruit. De vogel is een meester in het imiteren van andere vogels die naast hem in het territorium leven. De zang begint meestal met het ‘aanlopen’ van een wiel, waarna een kakofonie van allerlei vogelsoorten volgt. Om zijn lied kracht bij te zetten stijgt de vogel al zingend de lucht in om vervolgens met zijn uitgewaaierde bruinrode staart als een parachuutje naar beneden te komen.

De blauwborst man kan jaar op jaar dezelfde territoria innemen. Het vrouwtje echter leeft zeer verborgen en nadert het mannetje vaak over de grond waarna een korte paring volgt. Het nest wordt netjes aan de voet van wat rietstengels of moerasplantjes gebouwd waarna de  eieren gelegd worden. Vanaf dat moment lijken de blauwborsten van het toneel te verdwijnen. Toch zijn ze wel degelijk aanwezig maar lopen liever dan dat ze vliegen. Ook heeft de zang op dat moment geen nut meer want vele monden moeten gevoed worden.

We vertrekken om 8.00 uur vanaf de p-plaats bij de Geldmaat in Baarlo. De excursie start om 8.30 uur vanaf de Zwarte Plakweg (routeplanner Zwarte Plakweg 89) in America.

  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina