Baarlo-Maasbree
Overig
Op
zaterdag19sep202000:00

World Cleanup Day 2020

Corona-proof zwerfafval acties

Lancering adoptieplan Peel en Maas Schoon

Omdat grote opruimacties vanwege het Corona-virus nog steeds niet mogelijk zijn, begint Peel en Maas Schoon versneld in de hele gemeente met haar adoptieplan. Het principe van het adoptieplan is eenvoudig: Vrijwilligers kunnen zich aanmelden als adoptant van één of meer straten en houden die vervolgens gedurende langere tijd schoon. Van Peel en Maas Schoon krijgt men opruimmaterialen als grijpers en hesjes.
In Meijel loopt al een jaar zo’n adoptieplan. Cor Geurtjens, één van de initiatiefnemers daar meldt dat het een groot succes is. “We hebben nu al meer dan veertig adoptanten en dat levert per jaar naar schatting 2000 vuilniszakken zwerfafval op.” Toen de opruimacties van de Opschoonweek in maart afgelast werden, kon de adoptie-actie gewoon doorgaan. De adoptant heeft namelijk al het materiaal al in huis en kan zelfstandig het geadopteerde stuk opruimen. Ook in Baarlo kon op deze manier in maart toch worden opgeruimd. “Vaak wordt het trouwens gecombineerd met de hond uitlaten of een vast blokje om, dus dan gaat het in één moeite door” aldus Cor.

“We hebben het liefst vrijwilligers die langere tijd willen adopteren” zegt mede-organisator Hay Steegs. “Men kan echter ook adoptant voor één dag worden dit jaar, omdat we geen grote acties kunnen houden”. Die dag is 19 september en dat is World Cleanup Day, de grootste wereldwijde zwerfafval-actie met vorig jaar 20 miljoen deelnemers. Peel en Maas Schoon zou voor de derde keer daaraan deelnemen, maar doet dat nu dus in aangepaste vorm.
Vrijwilligers kunnen zich per mail opgeven via contact@peelenmaasschoon.nl. “Dat geldt nu dus voor alle dorpen van onze gemeente. Wij geven het vervolgens door aan de dorpscoördinator die het verder regelt” licht Hay toe. “Die zorgt ook voor hesje, grijper en zakken om veilig en makkelijk te kunnen opruimen. De vrijwilligers die na 19 september doorgaan, mogen dat materiaal houden”. Vanwege de Maas Cleanup actie die dit jaar door het bedrijfsleven wordt georganiseerd, kan men trouwens ook een stuk Maasoever adopteren.

Voorafgaand aan World Cleanup Day organiseren een aantal verenigingen in hun dorp alsnog de in maart afgelaste opruimactie. Deelname daaraan staat open voor iedereen. Meer informatie daarover in de advertenties in het weekblad Hallo.

Algemene informatie

zaterdag 19 september 2020 - 00:00